Vier dialogen in maart over zondagopenstelling

Vier dialogen in maart over zondagopenstelling

Nieuws, Politiek 0 Comment

Commissie zondagopenstelling nodigt Kampenaren uit voor discussie

De agenda van de ’commissie zondagverkenning’ is vastgesteld. Vorige week is er een enquête online gezet waar iedereen zijn mening kan ventileren. Ook mensen buiten Kampen, tot verbazing van sommigen. In maart worden er twee gesprekken georganiseerd waar Kampenaren met elkaar in gesprek kunnen. Bij twee andere dialogen kunnen Kampenaren in gesprek met ene commissielid.

Doel commissie
Vorige maand werden de namen bekend gemaakt (zie onderaan) van de vijf personen die zitting hebben genomen in de commissie die het gesprek met de Kamper samenleving aangaat over de vraag ”Mogen supermarkten in Kampen open op zondag?’ In november had de gemeenteraad ingestemd met het, in een eerder initiatiefvoorstel beschreven, proces om tot besluitvorming te komen over het wel of niet zondags openstellen van supermarkten.
De commissie stelt zich het organiseren van een dialoog met inwoners ten doel. Daarbij worden perspectieven en meningen over een zondagopenstelling van Kamper supermarkten verkend. Er zullen argumenten, belevingen, meningen en emoties worden geïnventariseerd, onderzocht, bevraagd en vastgelegd. Een uitkomst van alleen cijfers vindt de commissie niet voldoende.

Vier routes
De commissie zet vier verschillende sporen in, te weten een digitale enquête, twee open dialogen, twee speeddialogen en vier overleggen met specifieke doelgroepen. De informatie uit de enquête wil de commissie onder meer gebruiken voor de drie andere sporen. De commissie hoopt zo een groot deel van de Kamper bevolking te bereiken.
Op dinsdag 5 en 20 maart is iedereen van 19u30 tot 22u00 welkom in de Stadskazerne (Oudestraat 216) om bij te dragen aan de discussie. Er is ruimte voor honderd deelnemers en vol is vol. Tijdens deze dialoogsessies kunnen aanwezigen met elkaar in gesprek gaan.
In maart zijn er ”speeddialogen” waarbij men vijf minuten heeft om direct met een commissielid te spreken. Daarbij is er gelegenheid voor maximaal 75 ”speeddialogen”. Zaterdag 9 maart zijn inwoners welkom van 10u30 tot 12u00 in de Stadsgehoorzaal (ingang Schoolfoyer aan de Nieuwe Markt). Zaterdag 23 maart staan de commissieleden klaar van 13u30 tot 15u00 in het Kulturhus Sonnenburgh (IJsselmuiden) èn bij ASCW (Laanzicht 17, eerste verdieping).

De commissie poseert  in het Stadhuis met v.l.n.r. Michael Bres, Jenneke Palland, Arend Runia, Klaas van der Kamp en Ann Alice van de Weerd (voorzitter).

Specifieke groepen
Eind maart en begin april houdt de commissie, naast de hiervoor geschetste vier dialogen, vier gesprekken met ”specifieke groepen”. Daarop gaat de commissie niet in in haar berichtgeving behalve dat ”de genodigden daarover bericht krijgen”.
De commissie vindt het belangrijk dat ”ieders mening, beleving en emotie gehoord en opgetekend kan worden. Ook over hoe we in Kampen om kunnen gaan met een zondagopening, of juist niet.” Ze wil dat ”het onderwerp breed wordt besproken en begrip wordt gedeeld.” De verkregen inzichten worden in een verslag gedocumenteerd. Dat wordt een ”zo rijk mogelijke beschrijving van standpunten, argumenten en meningen.”
De dialogen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het begrip over het onderwerp, geeft de commissie aan. Meningen kunnen wijzigen wanneer andere argumenten en standpunten op tafel komen. Een oordeel of advies is niet aan de commissie. Zij beperkt zich tot ”het verduidelijken, stimuleren en vastleggen van het gesprek.” Aan de Kamper gemeenteraad de taak om straks bij de besluitvorming de verkregen inzichten te betrekken.

Zie ook:
Voorbereidingen gestart voor gesprek ”met de samenleving”
Vergane zondagsrust (gedicht)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x