Dieren in hertenkamp overleden na illegaal voeren

Dieren in hertenkamp overleden na illegaal voeren

Nieuws 0 Comment

Alpaca en hertenbok overleven gedumpt GFT-afval niet

Bij het hertenkamp tussen de Oranjesingel en de Flevoweg wordt regelmatig voer over de hekken gegooid wat niet de bedoeling is. Billy, de alpaca, en de hertenbok is dit twee weken geleden fataal geworden. Een geit werd goed ziek maar overleefde. De tweede alpaca bleef lang rouwen. De beheerder roept iedereen dringend op om de dieren niet te voeren.

Doodziek
Het hertenkamp valt onder het beheer van kinderboerderij Cantecleer verderop in het Stadspark. Leon van Werven, die als beheerder Hanjo IJkhout opvolgde, vertelt dat het voeren goed bedoeld kan zijn maar volstrekt overbodig. En onbedoeld kan het goed verkeerd uitpakken, zoals in dit geval. Maandag 3 mei werden meerdere dieren flink ziek.
Alpaca Billy lag de volgende dag dood in zijn stal. Zijn maatje rouwde een dag lang aan zijn zij (zie video). De hertenbok overleefde het ook niet en de reeën moeten het nu zonder hun man stellen. De sectie wijst op overmatig zand in de ingewanden als doodsoorzaak. Dit krijgen de dieren binnen als ze het voedsel aan de rand van de hekken opeten.

Het dierenverblijf waar alpaca Billy stierf na illegaal voeren.

GFT-afval
Boosdoener zijn de voedingsresten die bezoekers of voorbijgangers aan de dieren voeren. GFT-afval hoort in de daarvoor bestemde container, benadrukt Van Werven. Er kan van alles inzitten dat (dood)ziekmakend is, zoals kruiden of verpakkingsmateriaal. Ook een enkele boterham moet niet gevoerd worden. De beheerder gaat op zoek naar een nieuw maatje voor de overgebleven alpaca.
Juist deze week besloot het gemeentebestuur de inzameling van GFT bij hoogbouw en in delen van de binnenstad en Brunnepe dit jaar uit te breiden. Of dit soelaas biedt en er minder GFT-afval gedumpt wordt, al dan niet bij dieren, durft de gemeente niet te zeggen. Boa’s kunnen geen permanent toezicht houden. De borden zijn echter duidelijk: NIET VOEREN.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x