IJsseldijk beproefd door waterschap (video)
Natuur, Nieuws, Regionaal, Video 20 januari 2020, 0 CommentGroot onderzoek naar sterkte grasbekleding dijken
Bij de oude energiecentrale ten zuiden van Zwolle is Waterschap Drents Overijsselse Delta gestart met zogenoemde gras-op-zand onderzoeken. Infram heeft een stellage gebouwd waarmee de dijk in een bocht van de IJssel met golven en hoog water op de proef wordt gesteld. In het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) wordt met dit experiment bekeken hoe straks de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst nog beter te beschermen.
Grasbekleding
Hoe sterk is het gras op de dijk dat ervoor zorgt dat de grond op zijn plek blijft? ”Dat is eigenlijk nooit goed onderzocht”, vertelde Philippe Schoonen, projectleider bij WDODelta voor de Vechtdijk. Voorafgaand aan een demonstratie van het beukende water gaf hij een toelichting in de oude energiecentrale bij Harculo, een buurtschap ten zuiden van Zwolle.
In de bocht van de IJssel, waar vroeger in een haventje de kolen voor de energiecentrale werden overgeslagen, wordt de dijk afwisselend geteisterd door zogeheten golfklap en golfoverslag. Vijf weken lang worden de proeven – overdags – uitgevoerd. Met de uitkomsten wordt bekeken of gras op zand een alternatief is voor de gebruikelijke dijkbekleding met asfalt en steen, zoals de basaltblokken op de dijk langs Kampen-Noord.
IJsseldijk
Tussen Zwolle en Olst wordt over 30km de IJsseldijk de komende jaren versterkt om Salland en de stad Zwolle nog beter te beschermen tegen overstromingen. WDODelta is in 2017 gestart met dit dijkversterkingsproject. Het waterschap gaat tot nu toe in haar voorkeursalternatief ervanuit dat de dijkbekleding geheel vervangen moet worden. Mogelijk wijzen deze onderzoeken uit dat (een deel van) de huidige dijkbekleding kan blijven liggen.
De resultaten van de proef reiken verder dan Zwolle, Harculo en Olst. Hiermee wordt ook voor andere dijktracé’s helderder of gras een alternatief is voor bekleding van dijken. Niet te verwarren met gras op de dijken dat niet altijd begrazen mag worden. Behalve de bekleding wordt bij dit experiment ook de ’piping’ en de stabiliteit van de dijk getest.
Tijdpad
In de zomer zijn de eerste resultaten bekend die dan meegenomen worden in het innovatief onderzoeksprogramma gras-op-zand bij de Vecht. De uitkomsten worden verwerkt in het ontwerp de zomer daarop. Tot die tijd zal er nog veel water langs de IJsseldijken stromen. En bij Harculo eroverheen.
Eerder nieuws van het waterschap:
• Balken en splinters bij waterschap (Prikje)
• Waterschap vernieuwt drie gemalen op Kampereiland
• Waterschap vraagt aandacht voor Wereld Toilet Dag (video)