Discussie maaibeleid woekert voort

Discussie maaibeleid woekert voort

Achtergrond, Gemeente, Nieuws 0 Comment

Gemeente licht beheer en onderhoud toe dat voldoet aan niveau

Het trieste beeld van het resultaat na een gemeentelijke maaironde, wordt niet ontkend door de gemeente. Als dat voorkomt, is het wel slechts van tijdelijke aard. Dat licht de gemeente toe in een brief aan een klager hierover. Dit kwam ter sprake in een eerder artikel waarin de gemeente opriep nesten te melden. De klager in kwestie blijft sceptisch en heeft de zaak onder de aandacht gebracht van GroenLinks.

Hooilandbeheer
In haar oproep aan burgers om nesten te melden ter voorkoming van nestschade bij het maaien (zie onderaan), werd gesproken over een maaibeleid gebaseerd op ”hooilandbeheer”. Desgevraagd licht een woordvoerder toe dat er dan ”twee keer per jaar gemaaid wordt, allereerst eind juni – begin juli”. Het maaisel blijft dan even liggen om te drogen en zaad op de grond te laten vallen voor het volgende jaar.
Vroeger kende men geen kuilvoer voor vee en paarden in de winter. Men was aangewezen op hooi (gedroogd gras), dat langere tijd droog moet zijn voor het verwerkt kan worden. Daarom werd er pas gehooid in de zomermaanden en heet juli niet voor niets de hooimaand. Kampereiland stond vroeger bekend om haar goede kwaliteit en kruidenrijk hooi. Veel hooi werd zelfs opgekocht door het leger, de Koninklijke Stallen en Van Gend en Loos.

Met het uitrijden van Bokashi hergebruikt het waterschap het maaisel.

Ecologisch maaien
Over het doel van extensief onderhouden noemt de gemeente de toename van ruimte voor plant en dier oftewel meer biodiversiteit. Niet alleen in het buitengebied maar met name in het stedelijk gebied. Door extensief onderhouden groenzones op elkaar aan te laten sluiten kan de kleinere fauna zich verplaatsen en op verschillende plaatsen vestigen. De bermen binnen gemeente Kampen worden al vele tientallen jaren extensief onderhouden. Dat is of twee keer per jaar maaien en afvoeren of twee keer per jaar klepelen waarbij het maaisel niet wordt afgevoerd. Uitzichthoeken worden vaker gemaaid vanwege de verkeersveiligheid. Ecologisch maaien is dus geen thema dat ter discussie staat, aldus de gemeente.

Bemesting ondergrond
In haar antwoordbrief geeft de gemeente aan dat maaisel achtergelaten wordt als bemesting voor een gezonde ondergrond. ”Deze werkwijze is algemeen gangbaar,” laat een woordvoerder weten, ”en voldoet aan ons onderhoudsniveau ’basis’. Bij de volgende maaibeurt vallen de slierten binnen een week weer uiteen.” De klagende Kampenaar heeft de zaak voorgelegd aan Niels Jeurink, raadslid voor GroenLinks. In diens ogen kan het maaibeheer inderdaad een stuk beter. Jeurink pleit juist voor verwijdering van maaisel om vermesting, en daarmee een sterke afname van de vegetatierijkdom, te voorkomen. Naar zijn mening zou het oppervlak gazonbeheer kleiner moeten worden ten gunste van een (veel) minder intensief maaibeheer om bloeiende planten meer kans te geven. Dit is nog maar een aanzet tot veel meer wat erover gezegd kan worden. Zoals het gras tegen de klippen op groeit en bloeit, zo is ook de discussie nog niet ten einde.

Minder maaibeleid kan een rijke vegetatie opleveren, aldus Niels Jeurink.

Zie ook:
Hulp gevraagd om nestschade bij maaien te voorkomen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x