Dissolving Views legt een week beslag op de Bovenkerk (video)

Dissolving Views legt een week beslag op de Bovenkerk (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Nieuw tijdperk voor monument als plaats voor cultuur en evenementen


Nadat twee weken geleden de laatste eredienst in de Bovenkerk is gehouden, staat het eerste grote kunstproject voor de deur. In de laatste week van september staat het monumentale kerkgebouw in het teken van een groots en multimediaal kunstproject onder de noemer Dissolving Views. De kerk werd al vaker voor exposities, lezingen en concerten ingezet. Deze verschuivende horizon en wisselend perspectief is een thema binnen Dissolving Views.

Kunstproject
Van 21 september tot en met 30 september creëert beeldend kunstenaar Henrie Vogel op een doek gelegen op de vloer van het koor in de Bovenkerk een schilderij. Hij maakt er een beeldend avontuur van door er Kampenaren uit allerlei disciplines bij te betrekken evenals het publiek. Julius Media filmt het proces, monteert en streamt het ter plekke via social media. Zo zal ook grafisch vormgever Peter Slager ter plaatse schrijven over het gebeuren en zal zijn boek in wording per ommegaande geprint worden in drukkerij Zalsman. Percussionist Dick Le Mair, jazzpianist Bert van den Brink en het Kampen Boys Choir verzorgen afwisselend voor ”muzikale arbeidsvitaminen”. Filosoof Onno Zijlstra doet tenslotte met woorden een duit in het zakje.

Het koor in de Bovenkerk waar Henrie Vogels aan de slag zal gaan.

Oplossende beelden
Henrie Vogel heeft zijn atelier op Kampereiland en begon in 2016 aan een nieuw werk dat hij de naam Dissolving Views meegaf. De werkwijze hierbij en de filosofie erachter licht hij op zijn website toe (zie onderaan). De term Dissolving Views verwijst naar een in de 19e eeuw populair effect van de toverlantaarn, waarvan er nog één staat bij een Kamper brocanterie (zie onderaan). In de filmindustrie werd de beeldtransitie later bekend als oplossen of overvloeien. Het te beschilderen doek van 606cm bij 376cm heeft een verhouding volgens de gulden snede. Dit is een bijzondere verhouding in de wiskunde die al in de Griekse Oudheid werd bestudeerd en in de 19e eeuw ook op andere zaken werd betrokken, zoals in de architectuur en in de natuur. Doel van het beeldend avontuur is het schilderen als proces in de schijnwerpers te zetten. Niet het eindproduct staat centraal maar de creatieve weg daarnaartoe.

Een uitsnede van één van de schilderijen van Henrie Vogels met het thema DIssolving Views.

Aflopend kerkgebruik
De Hervormde Gemeente Kampen oriënteert zich al lange tijd op de toekomst van de Bovenkerk (zie onderaan). Hierin wordt ze bijgestaan door KAAder kerkadvies. De kerkelijke gemeente is vorige week overgehuisd naar de Broederkerk. De Bovenkerk, officieel St. Nicolaaskerk geheten, wordt nu gereed gemaakt voor het kunstproject en zal daarna nog slechts voor bijzondere diensten een kerkfunctie kennen. Daarmee markeert Dissolving Views de overgang van een kerkelijke functie naar een culturele functie. Tijdens het vormingsproces is het publiek elke dag welkom om de verrichtingen van Henrie Vogel te volgen en hem te inspireren. In onderstaande video uit de serie ’Weerloze Waarden’ van cultuurZIEN vertelt Henrie Vogel over zijn fascinatie voor de Gulden Snede.

In de omgang rondom het koor worden werken van Henrie Vogels geëxposeerd.

Programma
In de kooromgang worden gedurende het kunstproject andere werken van Henrie Vogel tentoongesteld. Zaterdagavond 30 september tussen 19u en 22u wordt het grote doek opgericht. De dagen daarvoor is het programma alsvolgt:
Donderdag 21 sept. (10u-17u): Aanvang van het schilderen in het ritme van Dick Le Mair (percussie).
Vrijdag 22 september (10u-17u en 19u-21u): Aan het werk in het koor, ‘s avonds begeleid door Bert van der Brink (jazzpianist).
Zaterdag 23 september (10u-13u): Aan het werk in het koor.
Donderdag 28 september (10u-17u en 19u-21u): Aan het werk in het koor, ‘s avonds begeleid door Bert van der Brink (jazzpianist).
Vrijdag 29 september (10u-17u): Laatste dag aan het werk.

Zie ook:
Oplossende beelden – Henrie Vogel
Kamper kerkelijk landschap volop in verandering
Knus brocantewinkeltje aan Hofstraat bestaat twee jaar

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top