Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers

Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers

Nieuws 0 Comment

IJsselmuiden loopt voorop bij Dodenherdenking 2019

Bij oorlogsgraven en -monumenten in Kampen, IJsselmuiden en Grafhorst waren zaterdagavond 4 mei veel mensen samengekomen. Als eerste viel in IJsselmuiden om acht uur een doodse stilte. Om de doden te gedenken. Zij die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog. En in latere oorlogen voor vrijheid. In Kampen legde de jeugdburgemeester in een gedicht een brug van toen naar nu.

Ontvangst
Allereerst ontving wethouder Irma van der Sloot om zes uur op het Stadhuis een delegatie van het 11 Pantsergeniebataljon dat gelegerd is in Wezep. Een groepje van zowel beroeps als reservisten hees voor het Stadhuis de vlag halfstok onder het commando van kapitein b.d. Wolterink. Hij is voorzitter van de Stichting Veteranen Kampen van wie ook de penningmeester aanwezig was, majoor b.d. Janse.
Na de korte plechtigheid werd het stramien voor de avond doorgenomen. Eerst werd er een krans gelegd bij het Indiëmonument in het Stadspark waarna even voor achten de ceremonie aan de De la Sablonièrekade aanving. In een stille tocht vanaf het Van Heutszplein werd naar dat oorlogsmonument gelopen.

Wethouder Irma van der Sloot ontving het 11 Pantsergeniebataljon dat de vlag halfstok hing.

Kampen
De IJsselkade bovenstrooms was afgezet voor de menigte die samengestroomd was bij het oorlogsmonument aan de IJssel. Na het eresaluut van de Genisten uit Wezep spraken locoburgemeester Jan Peter van der Sluis en jeugdburgemeester Rosalijn van Zijtveld. Van der Sluis maakte het persoonlijk door drie concrete voorbeelden te noemen van Kampenaren die het leven gelaten hebben in de oorlog.
Bovenmeester Egbert Altena weigerde zijn leerlingen uit te nodigen voor de installatie van de nieuwe NSB-burgemeester Sandberg. Doodgeschoten. De Joodse familie Vos werd op 2 november 1942 weggevoerd en in Auschwitz werd Jopie (11) gescheiden van moeder en zus. Allen vergast. Veehouder Hannes van Oene weigerde melk te leveren voor de export naar Duitsland. Gefusilleerd.
In haar gedicht, dat was uitgekozen door het Comité 4 en 5 mei in IJsselmuiden, vroeg jeugdburgemeester Rosalijn de grote mensen ”waarom wij hier jaarlijks staan”. ”Om uit te leggen dat het zo niet langer door kan gaan? Om te denken aan de kinderen die doodgaan in een oorlog zonder zin, weggerukt uit hun gezin?”

Locoburgemeester Jan-Peter van der Sluis en jeugdburgemeester Rosalijn van Zijtveld spreken de mensen toe.

IJsselmuiden & Grafhorst
Bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester Van Engelenweg werd hetzelfde gedicht voorgelezen waarop burgemeester Koelewijn in zijn woorden aansloot. Op de begraafplaatsen in IJsselmuiden en Grafhorst waren kleine ceremonies bij de geallieerde oorlogsgraven alsmede in Grafhorst bij het monument aan het Ganzendiep waar een bommenwerper neerstortte.
Wethouder Van der Sloot flankeerde haar collega Van der Sluis en behalve de vakantievierders was zo het college alom vertegenwoordigd zoals ook de drie Kamper Scoutinggroepen. Volgens goede gewoonte waren de scouts present in Kampen en IJsselmuiden. Van der Sluis noemde de Westerse persvrijheid en democratie. Gebruikmakend van die persvrijheid kan er opgemerkt worden dat de Dodenherdenking in de gemeente niet synchroon liep.
Terwijl de klanken van de Taptoe (niet de Last Post) van trompettist Manfred Haveman in Kampen uitstierven en de twee minuten stilte aanvingen, klonk over het water al het Wilhelmus vanuit IJsselmuiden. Dat werd vervolgens ook in Kampen ingezet. Met een persoonlijk eerbetoon door de aanwezigen, in een lange rij langs het monument trekkend, kwam er een einde aan een waardige en indrukwekkende Dodenherdenking 2019.

Genisten uit Wezep houden de wacht bij het oorlogmonument.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x