Stille Dodenherdenking 2020 (video)

Stille Dodenherdenking 2020 (video)

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Welgeteld één toeschouwer in Kampen en IJsselmuiden bij kranslegging

In stilte zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Kampen en IJsselmuiden herdacht met een kranslegging. Bij de oorlogsmonumenten was het dit jaar stil tijdens de gehele ceremonie die geen ceremonie meer was. De maatregelen rondom het coronavirus resulteerden in een sobere plechtigheid waarbij alleen de (loco-)burgemeester en de comitévoorzitters in alle vroegte aanwezig waren.

Vrijheid
Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen, en Harry Goedegebure, voorzitter 4 mei comité Kampen, legden maandagmorgen vier mei om acht uur een krans bij het oorlogsmonument aan de De la Sablonièrekade. Om kwart voor negen volgden wethouder Jan Peter van der Sluis, als locoburgemeester van Kampen, en Herman Bottenberg, voorzitter 4 mei comité IJsselmuiden, met een krans bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester van Engelenweg.
Publiek, Scouting en militairen waren niet welkom, in tegenstelling tot vorig jaar (zie onderaan), door het verbod op samenkomsten in de huidige coronacrisistijd. Bij nader inzien had de gemeente de pers uitgenodigd om de herdenking toch enige aandacht te geven. Landelijk is het vlagprotocol aangepast. Vanaf ’s morgens vroeg, en niet pas in de avond, wordt iedereen gevraagd de vlag halfstok te hangen.

Krans- en bloemenlegging in stilte bij het oorlogsmonument in IJsselmuiden.

Toeschouwers
Koelewijn sprak via de camera tot zijn inwoners (zie onderaan) en gaf aan dat je vrijheid pas beseft als er beperkingen zijn. ”Op dit moment,” sprak Koelewijn, ”accepteren wij beperking voor onze gezondheid.” Hij memoreerde de omgekomen militairen en burgers tijdens de oorlog evenals de mensen die weggevoerd zijn, enkel en alleen omdat ze Jood waren. Hiervoor werd eerder de manifestatie Tegenlicht georganiseerd (zie onderaan).
Zowel in Kampen als IJsselmuiden stond er één toeschouwer toe te kijken. Op de stoep van de De la Sablonièrekade stond Gerda Gorter die zelf al weken in quarantaine zit met haar gezin. In IJsselmuiden wachtte een bejaarde inwoonster, die anoniem wenst te blijven, geduldig tot ze haar rode tulpen bij het monument kon leggen. Wat haar betreft was er toch meer georganiseerd: ”Zouden de militairen 75 jaar geleden de strijd hebben opgegeven als toen het virus had geheerst?”

Zie ook:
Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers (2019)
Levenslicht ter herdenking Holocaust bij voormalige Kamper synagoge (2020)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x