Dodenherdenking in alle stilte (video)

Dodenherdenking in alle stilte (video)

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Kranslegging bij oorlogsmonumenten in Kampen en IJsselmuiden

Twaalf uur voordat Nederland stil staat bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en opeenvolgende strijdtonelen, is in IJsselmuiden een krans gelegd bij het oorlogsmonument, kort daarna gevolgd door een krans bij het oorlogsmonument in Kampen. Zonder Scouting, publiek en militairen van de Genie uit Wezep maar slechts door de (loco-)burgemeester met een voorzitter en twee veteranen. In alle stilte.

Locoburgemeester Jan Peter van der Sluis trad aan bij het oorlogsmonument langs de Burgemeester van Engelenweg in IJsselmuiden. Samen met Herman Bottenberg, voorzitter van het 4 mei comité IJsselmuiden, legde hij om acht uur in de ochtend een krans bij het oorlogsmonument. Onder toeziend oog van veteranen Jan Wolterink en Koen Minnema, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Stichting Veteranen Kampen.
In voorgaande jaren vond ook de eerste kranslegging in IJsselmuiden plaats (zie onderaan).

Daarna liepen de voormalige landmacht- en luchtmachtofficier de brug over naar De la Sablonièrekade aan de IJssel in Kampen. Niet ver van de struikelsteen voor Leo Snoep (zie onderaan) zagen ze toe op de kranslegging door burgemeester Bort Koelewijn met Harry Goedegebure, voorzitter van het 4 mei comité Kampen.
Koelewijn memoreerde kort de oorlogsjaren (zie video) waarin rechtstaat en bescherming weggevaagd waren. „Vrijheid is niet vanzelfsprekend,” benadrukte hij nog maar eens. En hoewel wij sinds een jaar ook in onze vrijheid worden beknot, ”staat de rechtstaat nog wel overeind” aldus de Kamper burgermeester: „Bij wrijving van meningen blijven wij gelijk.”

Oorlogsmonument aan de De la Sablonièrekade in Kampen.

Tegenwoordig herdenken we volgens het officiële memorandum ’allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties of bij vredesoperaties’. Het herdenken gaat met de tijd mee.
Kort na de oorlog werden enkel de ’gevallenen’ herdacht, in de jaren zestig kwam er ruimte voor slachtoffers van de Jodenvervolging, gevolgd door Sinti, Roma en homoseksuelen.
In IJsselmuiden en Kampen zijn vanochtend de Kamper oorlogsslachtoffers herdacht. In alle stilte.

Zie ook:
Boom van de Vrijheid geplant in Groene Hart (video)
Jo Leo Snoep geëerd met struikelsteen (2019)
Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x