Doe-middag duurzaamheid vult gehele Stadskazerne

Doe-middag duurzaamheid vult gehele Stadskazerne

Nieuws 0 Comment

Bibliotheek Kampen zet thema ’Nederland Leest’ om in actieve en informatieve middag

Tijdens de jaarlijkse leescampagne ’Nederland Leest’ staat niet langer één boek centraal. Sinds 2016 wordt er een thema gekozen en dit jaar is dat ’duurzaamheid’. Inspelend op dat thema organiseerde Bibliotheek Kampen afgelopen zaterdag een dag vol duurzame informatie en activiteiten. Van boven tot onder werd de Stadskazerne gevuld met duurzaam bezige bijen.

Knutselen
Terwijl in het Ikonenmuseum geknutseld werd met cultuurZIEN aan lampionnen voor Sint Maarten, werd op de bovenste verdieping van de Stadskazerne geknutseld met afgedankt materiaal. Daarvan kon in het ’upcycling atelier’ van Quatre Mains weer nieuw gebruiksmateriaal worden gemaakt.
Op de middelste verdieping zat in een zaal Irma van der Sloot klaar voor een ’gesprek met de wethouder’ over duurzaamheid. De belangstelling viel echter tegen of alleen intimi zoals partijgenoten wisten haar te vinden. Ook bij café Paatje liep het niet storm hoewel Lalaloes daar allerlei lekkers aanbood tegen een vrije gift. Vanzelfsprekend waren de ingrediënten ecologisch of biologisch verantwoord, zoals de melk van Erf1.
Het energieloket presenteerde zich met een mooie maquette over wateroverlast in de stad. Zo kwam zelfs zonder enige plant in de ruimte alsnog een gieter tevoorschijn.

Drie jonge ambassadrices vertelden over de bijenvereniging.

Zaaien
In de hal op de benedenverdieping hadden zes organisaties post gevat die hun duurzame producten of activiteiten presenteerden. Robert de Reu bood bezoekers pruimenboompitten aan die ze ter plaatse mochten planten. ”Geduld is een schone zaak,” reageerde de initiator van het Voedselpark in Brunnepe (zie onderaan) op een opmerking dat de pruimen nog lang op zich zullen laten wachten.
Aan het einde van de levenscyclus wil het nieuwe initiatief ’Stadshout’ bij kap van Kamper bomen dat hout hergebruiken. Verderop konden kinderen kennismaken met de bijenvereniging en de ambassadeurs Amy (9), Sanne (12) en Kayke (12). Amy was in aanraking gekomen met de imkervereniging toen ze een wedstrijd op het KIK Festival won (zie onderaan).
Voor volwassenen stonden, enigszins verdrukt in de hoek, informatiekramen van Bumaround en Me-Luna. Zij prezen respectievelijk duurzame (wasbare) luiers aan en menstruatiecups. De vrolijke menstruatiecup is ”goed voor lijf, milieu en portemonnee”. Dat vatte tevens de duurzame doe-middag goed samen.

Lalaloes verwende de inwendige mens in café Paatje.

Zie ook:
Brunnepe heeft nu haar eigen Voedselpark (video)
Prikkelend plezier op KIK Festival (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x