Twaalf dopelingen bij openluchtdienst VIDA

Twaalf dopelingen bij openluchtdienst VIDA

Kerk, Nieuws 0 Comment

Groeiend aantal leden toont bloei nieuwe Kamper kerk

De nieuwe Kamper geloofsgemeenschap VIDA kwam afgelopen zondag samen om twaalf leden in hun midden te dopen. In een openluchtdienst lieten zij zich volledig onderdompelen naar goed Bijbels voorbeeld. Het toenemend aantal leden en dopelingen in het afgelopen jaar geeft de groei weer die de kerk doormaakt.

Gericht op Kampen
VIDA is ontstaan op initiatief van drie vrienden die, na een eerste visiesamenzijn met hun vrouwen, al snel mensen om zich heen kregen die mee wilden bouwen aan een nieuwe geloofsgemeenschap. Gericht op Kampen en vanuit de wens om op een eigentijdse manier God op de eerste plaats te zetten.
Jeroen van Deutekom, Reint Bergman en Ruben van der Pol hielden begin 2019 een visiebijeenkomst met de mensen om hen heen. Daaruit volgde in het najaar de officiële oprichting van VIDA (leven) en de eerste dienst. Inmiddels bezoeken 250 tot 300 mensen de diensten in de Stadskazerne.
Fysiek lagen de activiteiten stil sinds het uitbreken van de coronacrisis en dat gaf een extra feestelijk tintje aan het herenigd samen zijn in de doopdienst. Wel werd er opgeroepen zich te houden aan de coronarestricties. De uitzondering voor contactberoepen maakte het mogelijk om toch te dopen.

Jeroen ging voor in de openluchtdienst in Kamperveen.

Hemelse gewesten
De, merendeels jongvolwassen, mannen en vrouwen die afgelopen zondag met de doop hun geloof in Jezus Christus bevestigden, zorgen niet alleen voor feest op Kamper bodem maar ook in de ”hemelse gewesten”, zo werd opgemerkt. Het dopen middels gehele onderdompeling is gebruikelijk in de Bijbel, zoals ook Jezus zich in de rivier liet dopen.
Met besprenkeling met water, zoals doorgaans voorkomt in christelijke kerken (zie onderaan), wordt niet het voorbeeld uit de Bijbel gevolgd, stellen bijvoorbeeld de Jehova’s Getuigen. Behalve bij VIDA is gehele onderdompeling als doop ook gebruikelijk bij de Vrije Evangelisatie, de Banier, de Baptistengemeente en de Laatste Reformatie. Nederlandse volgelingen van deze internationale christelijke stroming hielden enkele jaren geleden een doopdienst in Brunnepe (zie onderaan).

Thuis bij VIDA
In gesprekken met leden van VIDA, valt spontaan meermaals het woord ’thuis’. De vriendinnen Mariska en Chantal vonden samen hun thuis bij VIDA. Chantal was tot dan toe niet praktiserend bezig met haar geloof en Mariska ging naar een protestantse kerk in Kampen.
Solange, gezeten op een kleurige plaid met de bijbel voor zich, is naar Kampen verhuisd vanuit Zwolle. Daar gaat ze nog wel naar haar protestantse kerk maar in Kampen merkte ze zich meteen thuis te voelen bij VIDA.
Het toenemend aantal gelovigen dat zich thuis voelt bij VIDA, zorgt wel voor een praktische probleem: de Stadskazerne als plaats van samenkomst, wordt te klein. Zolang de coronarestricties voortduren, is dat geen acute zorg. Net zo min als de open, groene ruimte in Kamperveen dat was voor de doopdienst. Met persoonlijke getuigenissen gaven de gelovigen toelichting op hun doopbesluit. Dit aantal van dopelingen en gelovigen mag onbeperkt blijven groeien en liet bij de doopdienst zien zich niet te laten begrenzen door regels en muren.

Solange volgt de doopdienst met de Bijbel voor zich.

Zie ook:
Zeven dopelingen bij ijsbaan voor De Laatste Reformatie
Terugblik met Pinksteren op doop en communie

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x