DPG GGD IJsselland spreekt raadscommissie toe

DPG GGD IJsselland spreekt raadscommissie toe

Gemeente, Nieuws 0 Comment

RIVM en GGD laten ionisatie links liggen in strijd tegen coronavirus

Met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, resulterend in omzichtige handelwijzen, wordt er weer vergaderd in het gemeentehuis van Kampen. Vorige week kwam de raadscommissie Inwoners bijeen in de raadszaal waarbij GGD-directrice Rianne van den Berg persoonlijk de leden toesprak. Haar toelichting op het acteren van de GGD droeg als titel ”samen solidair en afhankelijk”. Kamper Nieuws sprak nadien met haar.

Lof
Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Rianne van den Berg van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in de regio IJsselland was vol lof over de maatregelen die ze zag om een coronaveilige vergadering te verkrijgen. De commissie vergaderde in de relatief ruime raadszaal en de leden zaten verspreid over twee ringen. Alleen vanuit de binnenste ring mocht er in principe gesproken worden. Bij wisseling van spreker en ring, werd de vergadering vijf minuten geschorst, waarin een gemeentebode alle tafeloppervlaktes kon reinigen, inclusief het spreekgestoelte. Noch pers noch publiek waren welkom. Zij werden verwezen naar de live stream op de website van de gemeente. Dat verklaart de slechte kwaliteit van onderstaande foto.

Prioriteit
Ofschoon er veel over testen gesproken wordt, ligt volgens Van den Berg de eerste prioriteit bij een goede basishouding. Wat betreft het testen op het coronavirus, is er ook sprake van prioritering. De eerste maanden van de coronacrisis lag dat bij zorgpersoneel maar vanaf 1 juni mag iedereen zich laten testen. Bij klachten wel te verstaan. Volgens Van den Berg zal er altijd discussie blijven over de gestelde prioriteiten zoals bijvoorbeeld het voorrang geven aan vitale beroepen.
GGD IJsselland legt geen prioriteit bij een testlocatie in Kampen. Officieel is de testlocatie in Zwolle binnen de gestelde dertig minuten bereikbaar. Bij verhindering kan eventueel aan huis getest worden. Van den Berg houdt de optie open voor een Kamper teststraat als er een opschalingsvraag komt vanuit het ministerie van VWS of het RIVM. Met een toename van de infectiedruk in de herfst, kan het aantal testen per dag landelijk oplopen van 30.000 tot 70.000 en vervolgens in de winter wellicht tot 100.000.

DPG GGD IJsselland Rianne van den Berg spreekt raadscommissie toe.

Ionisatie
Een woordvoerder van GGD IJsselland gaat niet in op de lezerssuggestie dat de Kamper polikliniek daarvoor een goede locatie zou zijn: ”We verkennen alle mogelijkheden,” aldus Rianne Schuurman. Een woordvoerder van het RIVM gaat niet in op de suggestie om ionisatie toe te passen ter bestrijding van het coronavirus, zoals Johann van den Noort suggereert (zie onderaan). Dit principe wordt toegepast voor een gezondere binnenatmosfeer en doodt bacteriën en virussen. Dat zou ook gelden voor het coronavirus volgens de Kamper uitvinder.
Desgevraagd laat Harald Wychgel namens het RIVM weten dat hiervoor te weinig wetenschappelijke onderbouwing is. Hij benadrukt dat veilig gedrag voorop staat, ongeacht een eventueel geïoniseerde ruimte. Over groepsimmuniteit geeft de RIVM-woordvoerder aan dat dat veel te langzaam zou gaan. Dat zijn ook de woorden van Van den Berg maar de GGD verwijst voor dit onderwerp ook naar het RIVM, die adviseert over het landelijk te voeren beleid.
Van den Berg benadrukt tenslotte dat de GGD vanaf 1 juli weer haar gebruikelijke werkzaamheden oppakt. Dat lag vanaf half maart stil maar de vroegere gemeentesecretaris in Zuid-Holland kan haar eigen GGD-personeel weer langzaamaan uit het coronateam halen. Zeker met de toename van het aantal besmettingen op dit moment, blijft dat coronateam, samen met de GGD-organisatie, voorlopig groeien.

Zie ook:
Kamper uitvinder wijst op ionisatie in strijd tegen corona
Zorgen rondom coronacrisis verschuiven
Regio Zwolle krijgt één testlocatie voor coronavirus

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x