Diensten in het licht van Driekoningen

Diensten in het licht van Driekoningen

Kerk, Nieuws 0 Comment

Vrijzinnigen en katholieken sluiten Kerst af met de drie magiërs

Zes januari staat het feest van Driekoningen op de kalender. Dit jaar valt dat op een zondag en wordt daar in de diensten van de Vrijzinnigen en de Rooms-Katholieken bij stil gestaan, zij het vanuit een andere invalshoek. Het feest is in feite de afsluiting van het Kerstverhaal als er drie wijzen uit het oosten een licht aan de hemel volgen die boven de stal blijkt te staan waar Jezus Christus ter wereld is gekomen.

Vrijzinnige dienst
Voorganger Anneke van der Velde van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder zal in de Levensbron aan de Vloeddijk een vrijzinnige dienst leiden waarin “het verhaal van de drie magiërs centraal zal staan – waar waren zij naar op zoek en wat vonden zij?”. Ze wil hierover een gedicht van T.S. Eliot lezen en samen stil staan “bij wat we elkaar nu écht willen toewensen in het nieuwe jaar”.
In een persbericht licht de Verenging toe dat ”vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen.”

Katholieke viering
Protestanten besteden doorgaans weinig aandacht aan het feest van Driekoningen. Rooms-Katholieken des te meer. Deze zondag is om tien uur in de Buitenkerk een kinderviering. Daarin zal het verhaal van de Driekoningen centraal staan, zoals beschreven in het evangelie volgens Matteüs.
Strikt genomen wordt in dat Bijbelboek gesproken over ’wijzen’ en wordt geen aantal genoemd. De drie ‘koningen’, die het kind Jezus in Bethlehem bezochten, kregen de namen Gaspar, Melchior en Balthazar. Verkleed als deze koningen gaan kinderen de huizen langs en zingen Driekoningenliederen waarvoor ze aan de deur zakgeld of snoep krijgen.

Schoolproject in Lierop.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top