Waterschap heeft situatie onder controle
Nieuws, Regionaal 31 juli 2019, 0 CommentGeen zorgen over droogte bij WDODelta
Terwijl het dinsdag nog maar één minuut regende, zijn woensdag echt de wolken opengebroken boven Kampen en omgeving. Daarmee is de periode van droogte ten einde. Die heeft zijn weerslag gehad op het watersysteem maar de droogte was ”beheersbaar” aldus het waterschap. WDODelta doet verslag.
Grondwater
Nog geen week geleden werden er hitterecords gebroken in Nederland. Afgelopen dagen bleven de buien boven het zuiden van het land hangen maar vandaag, woensdag, trokken ze dan ook over de rest van het land.
In (Noord)west-Overijssel was er een toename van het neerslagtekort terwijl in Salland meer neerslag viel. In west-Salland leidde de neerslag tot een verhoging van de grondwaterstand en is het beeld gunstiger dan vorig jaar.
Op de hoge gronden in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta is de stand van het grondwater laag voor de tijd van het jaar en vergelijkbaar met die in dezelfde periode vorig jaar.
Aanvoer
In haar werkgebied zit WDODelta momenteel op gemiddeld 80 procent van de aanvoercapaciteit van water, dat aangevoerd wordt vanuit het de IJssel, de Vecht en het IJsselmeer. Er wordt extra onderhoud uitgevoerd, zoals maaien van begroeiing in watergangen, waar aanvoerproblemen zijn of worden verwacht. Als er geen wateraanvoer mogelijk is, vallen sloten droog (zie Twitter).
In Westerhuizingerveld zijn beregenaars vriendelijk verzocht om geen oppervlaktewater meer te gebruiken. De agrariërs die slootwater gebruiken voor besproeiing, werken hier goed aan mee. Daarom hoeft er geen onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater te worden ingesteld, aldus het waterschap.
Vissterfte
De waterkwaliteit is normaal voor de tijd van het jaar. Met het toenemen van de watertemperatuur neemt de kans op blauwalg en botulisme toe. Bij hevige buien wordt de kans op vissterfte groter.
Door de combinatie van warm weer en hevige buien legden afgelopen week vissen massaal het loodje op diverse plaatsen, zoals in de Oostvaarderplassen.
“Door de extreme hitte van afgelopen week en het lage waterpeil konden algen, die ’s nachts zuurstof aan het water onttrekken, zich makkelijk vermeerderen in het water,” aldus provincie Flevoland. Deze vissen blijven liggen en naar verwachting van de beheerders zijn binnen twee weken de resten vergaan.
Meer nieuws van het waterschap:
• Dijken Kampereilanden versterkt (KEI-brigade)
• Dijken Reevediep goedgekeurd (video)