Muzikale wandeltocht langs ’culturele parels’

Muzikale wandeltocht langs ’culturele parels’

Kunst & Cultuur, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Wandeling van Verwondering tijdens de Dudok Muziekdagen

Vier dagen wordt Kampen ondergedompeld in klassieke muziek. Tijdens de eerste editie van de Dudok Muziekdagen wordt een keur aan concerten gegeven – van donderdagavond tot en met zondagnamiddag op zeven locaties in de binnenstad. Daarnaast vinden enkele aanverwante activiteiten plaats zoals de Wandeling van Verwondering. Zaterdag en zondag voert een bescheiden wandeling langs minder bescheiden parels van muziek.

Strijkkwartet
Het Dudok Quartet Amsterdam wordt in Nederland gerekend in de top van de strijkkwartetten. Ruim vijftien jaar laat het kwartet horen, zien en voelen dat muziek raakt. En dat muziek, juist daar waar het wringt en schuurt, leidt tot verdieping en verbinding. De betekenis van muziek, aldus het strijkkwartet, toont zich in de gezamenlijke ervaring waarin de luisteraar een onmisbare rol speelt.
Eerste violiste Judith van Driel komt uit Kampen, een stad van muziekmakers. In een uitgebreide visie omschrijven de vier muzikanten hun motivatie tot musiceren en de volgende stap in hun ontwikkeling die ze nu zetten: een eigen festival. Kampen is daarvoor de uitgelezen plaats met haar vele kerken, koren, orgels, monumenten, geschiedenis en Quintus als kunsteducatiecentrum.

Het Hollywood Trio speelt filmmuziek in het Ikonenmuseum.

Programma
Elk avondconcert wordt voorafgegaan door een programma met leerlingen van Quintus. Donderdagavond speelden drie getalenteerde pianistes in de dop, gekleed in glitterjurkjes, gezamenlijk op de vleugel in De Burgwal – six-mains als variatie op quattre-mains. De Burgwal is het kloppend hart van het festival. Daarnaast vinden er uitvoeringen en activiteiten plaats in het Ikonenmuseum, de Gouden Zaal van Stedelijk Museum Kampen, de Lemkerzaal van de Broederkerk, de Oude Foyer van de Stadsgehoorzaal en in de St. Annakapel en de Cellebroederspoort.
Onder de Cellebroederspoort vond het derde miniconcert plaats van de Wandeling van Verwondering. Naast deze wandeltocht, die meer concerten dan wandelen behelst, is er een lunchconcert en zijn er lezingen en workshops. Het Dudok Quartet omgeeft zich tijdens het festival met haar vrienden en muzikale relaties.

Verwondering
De Wandeling van Verwondering op zaterdagmorgen voerde eerst naar het Ikonenmuseum waar het Hollywood Trio de bezoekers liet wegdromen. Altviolist Mark Mulder is opgegroeid in Kampen en had Paloma de Beer (hobo) en Giorgios Kotsiolis (cello) uitgenodigd om als trio de mooiste filmmuziek te spelen. Met arrangementen van eigen hand kreeg de muziek een eigen noot.
In de Gouden Zaal van SMK trad FidelKråm aan die een vrolijk optreden weggaf in overal en op klompen. Zij speelden met het thema bruiloft in boerencontext, zoals men vroeger de strakke gedragsregels omzeilde. De doorgang van de Cellebroederspoort tenslotte herbergde de Firma Weijland. ’s Avonds laat gaat zangeres Lucy Legeland proberen in het monumentale poortgebouw haar eigen Nocturne te maken met haar muzikanten.
De Dudok Muziekdagen stomen door, evenals de vele musici die Kampen dit weekeinde onderdompelen in de klassieke muziek met her en der uitstapjes. Het Dudok Quartet Amsterdam laat een stevige ’footprint’ na.

Firma Weijland speelde zaterdagmorgen onder de Cellebroederspoort.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x