Duurzaam Haatland – Betonson
Achtergrond, Zakelijk 30 januari 2018, 0 CommentNa logistieke keuze voor Kampen nieuwe aanpak van productie
De productie van betonvloeren zal niet meteen geassocieerd worden met duurzaamheid. Toch staat dat onderwerp op de voorpagina van de website van Betonson. Binnen het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) is duurzaamheid één van de vier hoofdthema’s. Jack Wirken, sinds zes jaar werkzaam bij Betonson als commercieel directeur, kan veel vertellen over de diverse facetten van duurzaamheid binnen Betonson. De overkoepelende Van Nieuwpoort Groep heeft als productlocatie voor Kampen gekozen. Dat is tegelijkertijd een logistieke en duurzame keuze.
Geografisch gunstig
Op haar website wordt Betonson Prefab omschreven als een ”totaalleverancier van systeemvloeren voor begane grond-, verdiepings- en dakvloeren voor woning- en utiliteitsbouw”. De onderneming startte in 1970 in het Brabantse Son, boven Eindhoven. In 1996 werd het bedrijf onderdeel van de Van Nieuwpoortgroep in Gouda. Hierin zitten meerdere zand- en grindgerelateerde bedrijven. De groep van bedrijven draait rondom een familiebedrijf uit Gouda. Betonson is een voormalig bedrijf van DSM (De Staatsmijnen) dat in 1902 was opgericht als staatsbedrijf voor de winning van steenkool in Limburg. Tussen 1965 en 1973 gingen alle mijnen dicht en in 1989 ging DSM naar de beurs. Het bedrijf was inmiddels getransformeerd tot de huidige, mondiale onderneming en actief op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. De productlocatie in Kampen bestaat sinds 1988. De nieuwe eigenaar in 1996 besloot om zich te concentreren op één centrale productielocatie. Daarbij is toen voor Kampen gekozen en is de lokatie in Son vervallen. Kampen ligt centraal in Nederland. Binnen een straal van 120km wordt een groot deel van land bestreken. De ligging aan de IJssel maakt Kampen nog interessanter. De waterweg is namelijk een welkome aanvoerroute voor zand en grind. Het perceel van Betonson grenst aan de IJssel en heeft een eigen haven en laad- en losinstallatie.
Gewijzigd productieproces
Na het opheffen van Son als productielocatie, is op Haatland in 2012 een nieuwe fabriek gebouwd. De eerste paal werd op 1 april geslagen en de productie startte op 1 oktober in de nieuwe breedplaatfabriek. Er was gekozen voor een nieuwe productiemethode van de vloeren. Met de gewenste wapening worden die in mallen gestort. Daarmee kan klantgerichter en duurzamer geproduceerd worden. De productie kan beter afgestemd worden op de gewenste specificaties. Bij het aangrenzende bedrijf VBI Beton wordt de oude methode nog wel gehanteerd. Daar worden de vloeren met staaldraden op een lange baan van 130m gegoten waarbij na stolling de kop en de staart eraf gehakt worden. Bij de nieuwe methode treedt dit verlies niet op. Naast deze afvalbesparing is een belangrijk duurzaam aspect van de nieuwe fabriek het dak dat helemaal bekleed is met EPDM, wit van kleur om zoveel mogelijk zonnelicht en -warmte te absorberen. Over een oppervlakte van 1200m2 staan collectoren waarin water wordt opgewarmd door de zon. Door 650 holle heipalen vindt warmtewisseling plaats. Zo zijn de energiepalen in de fundatie gegenereerd waarmee kantoor, fabriek en droogkamer worden verwarmd.
Water hergebruikt
Op het terrein van Betonson is een groot bassin aanwezig. Daarin wordt water opgevangen dat (her)gebruikt wordt voor de betonproductie. Hiervoor is de fabrikant van systeem- en ribcassettevloeren gecertificeerd volgens de Kiwa-norm 7307. Sinds 2013 is Betonson ook gecertificeerd volgens de ISO-norm 14001. Daaraan voldoet het milieumanagementsysteem wat ook duurzaamheid bevordert. De nieuwe breedplaatfabriek heeft geen gasaansluitng in tegenstelling tot de twee andere, kleinere, fabrieken op het terrein. Tevens is het stroomverbruik nog niet geheel klimaatneutraal. De zonnecollectoren op het dak worden niet ingezet voor energievoorziening. Voor die zonnepanelen laat de investering nog op zich wachten. Een zogenaamde CO2 voetafdruk wordt sinds 2010 opgesteld en daarmee wordt de hoeveelheid inzichtelijk gemaakt die aan CO2 uitgestoten wordt. Dit kan dan vervolgens met maatregelen gereduceerd worden. Aanvoer van grondstoffen over de IJssel draagt hieraan bij. Zoals ook het nastreven van een efficiënte logistiek een duurzame bedrijfsvoering bevordert. Kampen scoort daarmee punten op geografisch gebied. Strikt genomen zou om die reden de naam Betonson omgezet behoren te worden in Betonkampen.
Zie ook:
• Eerdere artikelen in de serie Duurzaam Haatland
• Duurzame initiatieven van Betonson