Duurzaam Haatland – <br>Van Dijk Groothandel

Duurzaam Haatland –
Van Dijk Groothandel

Achtergrond, Zakelijk 0 Comment

Primeur in energieneutraliteit


Bij een eerste bezoek aan Van Dijk Groothandel B.V. (VDG) is het even opletten. Aan de Eckertstraat trekt een enorm pand, waarop naam en logo van VDG staan, de aandacht. Hoofdkantoor en proeflokaal zitten echter in een meer bescheiden pand schuin tegenover. De duurzaamheidsfactor schuilt wel in het enorme pand. Afgelopen jaar is dat geheel energieneutraal opgeleverd. Doch eerder dan de materiële duurzaamheid beklemtoont operationeel directeur Edwin Brink de sociale duurzaamheid.

Vooraanzicht van Van Dijk Groothandel (foto: Wilco Snoeijer).

Primeur voor Overijssel
Het enorme pand is het nieuwe distributiecentrum (DC) van VDG dat afgelopen jaar is geopend en geheel energieneutraal is. Strikt genomen is het DC gelegen op industrieterrein RW50 en niet op Haatland. De nieuwe strook industrieterrein langs de N50 ligt wel in de periferie van Haatland. Deze grond is in 2008 bebouwd en daarvoor (sinds 1979) was VDG gevestigd in het hart van Haatland aan de Ambachtstraat. Als energieneutraal DC heeft VDG de primeur voor Overijssel en als tweede in Nederland. Op de bouwgrond tegenover het hoofdkantoor had VDG al langere tijd een optie. Toen besloten werd tot uitbreiding, kwam Brink voor de realisatie van het DC uiteindelijk uit bij een bouwbedrijf in Twello (zie onderaan). Die nam VDG helemaal mee in het proces voor de bouw van een duurzaam DC. Behalve bekende maatregelen als warmteterugwinning, zonnepanelen, vloerverwarming en LED-verlichting spelen grondfinanciering en subsidies ook een rol. De kosten moeten wel terugverdiend worden. Bij voorkeur binnen redelijke termijn, zo schetst Edwin Brink zijn bedrijfsmatige overwegingen. Met provinciale hulp kwam deze voorwaarde uit op een termijn van vijf jaar, waarbinnen de investering zich terug zou betalen, en kon de bouw van start gaan.

Verantwoord ondernemen
Brink spreekt liever over niet over duurzaam ondernemen maar over verantwoord ondernemen en maatschappelijke betrokkenheid. VDG heeft nauw contact met IMpact. Via dat reïntegratiebedrijf op Haatland heeft VDG enkele mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking. Kort geleden heeft een tijdelijke kracht met een Wajong-uitkering een vast contract gekregen. Aan de inrichting van het distributiecentrum is een grondige analyse vooraf gegaan van orderstromen, voorraadbeheer en meer. Dat heeft uiteindelijk de plattegrond en omvang van de huisvesting bepaald. Efficiënte orderpickroutes en losplaatsen hebben ook een duurzaamheidscomponent in zich. Vrachtwagenchauffeurs wordt via borden verzocht de motor niet onnodig stationair te laten draaien.

Een analyse van de logitieke data leidde tot een efficiënte inrichting en orderpickroutes (foto: Wilco Snoeijer).

Breed assortiment
Van Dijk Groothandel presenteert zich als totaalleverancier op het gebied van food en non-food. VDG is tevens distribiteur en eigenaar van het merk en productlijn Campenaer koffie. Bij dit duurzame en eerlijke product wordt rekening gehouden met het milieu en ieders belangen in de handelslijn. De koffieboer in de tropen verbouwt met respect voor zijn omgeving en krijgt een eerlijke prijs. Daarnaast participeert VDG in het project Mago Care (zie onderaan). Daarbij kan een kind uit Mago in Kenia voor ieder pak koffie een schoolmaaltijd kan krijgen. Voor de toekomst van VDG is ingespeeld door een optie te nemen op het belendende perceel en een dakconstructie die makkelijk uitbreidbaar is.

Koffiebeker » toiletpapier
Brink vertelt dat er momenteel gestudeerd wordt op een duurzame afvalstroom. Hergebruik van (onderdelen van) afgedankte koffieautomaten vindt al langere tijd plaats. De sanitaire ruimtes zijn ingericht volgens het concept van Satino Black (zie onderaan). Bij die inrichting wordt hergebruikt materiaal toegepast. Het toilet- en handdoekenpapier mag als eerste en tot nu toe enige merk het Cradle to Cradle certificaat dragen. Dat certificaat garandeert een technische of een biologische kringloop. Daarbij worden grondstoffen van producten (oneindig) hergebruikt respectievelijk wordt afval biologisch afgebroken en teruggegeven aan de natuur.
Tenslotte onderzoekt VDG de mogelijkheid zich aan te sluiten bij het initiatief van Wepapercycle. Dit unieke Nederlandse concept verzorgt een vertrouwelijke verwerking van documenten en koffiebekers tot hergebruik als toiletpapier voor eigen gebruik. Een duurzame samenleving wordt hiermee bevorderd door de bespaarde CO2-emissie en de besparing van water, energie en cellulose (hoofdbestanddeel van hout, takken en bladeren). Het hoofdkantoor en het proeflokaal van Van Dijk Groothandel moet nog verduurzaamd worden.

De toiletruimte is ingericht met Satino Black.

Zie ook:
Eerder verschenen artikelen in deze serie
Aan de Stegge bouwt eerste energieneutrale distributiecentrum van Overijssel
Mago Care
Wepapercycle
Satino Black

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x