Levendige Stadskazerne tijdens eerste BoekStartdag (video)

Levendige Stadskazerne tijdens eerste BoekStartdag (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Volop activiteiten met schrijvers op ongemerkt dubbel jubileum

In het jaar dat Bibliotheek Kampen honderd jaar bestaat en voor de tiende keer BoekStart wordt gehouden, vond de eerste BoekStartdag plaats in de Stadskazerne. Verspreid door het hele pand waren er workshops, voorstellingen en voorleessessies van schrijvers. Zij gaven daarmee het voorbeeld van wat BoekStart wil bevorderen. Voorlezen aan je kinderen, zelfs al zitten ze nog in moeders buik.

Het uitstel van april naar juni van de eerste Nationale BoekStartdag was voor Bibliotheek Kampen nog steeds te vroeg. Stichting Lezen organiseerde zaterdag 19 juni voor het eerst de landelijke BoekStartdag doch grotendeels digitaal. Meerdere bibliotheken vonden dat niet wenselijk. In Kampen werden jonge gezinnen met baby’s en peuters zaterdag 2 oktober welkom geheten voor een feestelijke dag bij de bieb.

Prentenboek Top 10
Uit het grote aanbod stelt een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een Prentenboek Top 10 samen. Het belangrijkste criterium is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt op scholen vaak het Prentenboek van het Jaar voorgelezen, soms door een bekende Kampenaar als de burgemeester of een wethouder (zie onderaan).
Aan de hand van de Prentenboek Top 10 had Bibliotheek Kampen een programma samengesteld voor de eerste BoekStartdag in de tien jaar dat BoekStart bestaat. Dat mondde uit in een programma waarbij ouders en kinderen door de hele Stadskazerne zwierven.

Kamerspel gaf twee voorstellingen in de Van Mulkenzaal rondom het boek 'Op weg' van Leo Timmers.

Activiteiten
Zoals de bibliotheek verspreid over meerdere verdiepingen in de Stadskazerne, zo waren de activiteiten verspreid door (de rest van) het gebouw. Harmen van Straaten las voor uit eigen werk. Hij verklapte van grappige boeken te houden en betrok de (weinige) jeugdige toehoorders bij het voorlezen. Gölin Doorneweerd deed mondgymnastiek met de kinderen en Kamerspel gaf twee voorstellingen in de Van Mulkenzaal rondom het boek ‘Op weg’ van Leo Timmers.
In de hal voor die bovenzaal stond Boekhandel Bos met boeken en informatie over de Prentenboek Top 10. In de hal beneden werden ouders, verzorgers en kinderen verwelkomd met het BoekStartkoffertje en een pinguïnspeeltje. Het was een geslaagde eerste BoekStartdag met veel aandacht voor prentenboeken en voorlezen.

Zie ook:
Burgemeester treedt aan voor Nationaal Voorleesontbijt (video – 2020)
Bijzondere BoekStartochtend met winnaars en wethouder (video – 2019)
Wethouder Spijkerman leest leerlingen Villa Nova voor (2018)

Kijk hier naar de eerste BoekStart bij Bibliotheek Kampen in 2011.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x