St. Annakapel raakt op dreef

St. Annakapel raakt op dreef

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Eerste bruiloft luidt wederopstanding in kerkelijk monument

Wie aan de Broederweg woont, werkt, studeert of recreeërt, kan het niet ontgaan: Er is nieuw leven geblazen in de St. Annakapel op de hoek met de Groenestraat. Na het vertrek van de Doopsgezinden, na 183 jaar, en Jan Vayne, na 10 jaar, heeft Jan Edink de kapel gekocht en een stichting opgericht. Na anderhalf jaar met vrijwlligers de voormalige kapel van de Cellezusters opgeknapt te hebben, worden de resultaten zichtbaar. Met respect voor het kerkelijk verleden, is de monumentale ruimte beschikbaar voor bruiloften en recepties.

Eerste bruiloft
Danny Veldkamp en Jessica Elzerman uit buurgemeente Oldebroek hadden de primeur om als eerste bruidspaar in de ’nieuwe’ St. Annakapel te trouwen. Zaterdag 1 september 2018 zijn ze eerst voor de wet getrouwd aan het water bij de Music Club – ”gewoon een mooie plek” volgens Jessica. Daarna ontvingen ze de kerkelijke inzegening in de St. Annakapel door de dominee van de Vrije Evangelische Gemeente in Oldebroek. Ze gaan niet over naar de VEG in Kampen en gaan aan de rand van Kampen wonen in de ”mooie nieuwbouw” van Onderdijks.
Ze waren op zoek naar ”een klein kerkje” en zo kwamen ze uit bij de St. Annakapel. Ze hadden ”wel gehoord” dat ze de eersten waren. Vandaag, twee weken later, volgt een tweede stel de echtelieden Veldkamp en volgende week staat er eveneens een bruiloft gepland. ”De aanvragen stromen binnen,” aldus beheerder Joop van Dijk.

Voorzitter Jan Bouma toont de oorkonde van de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2018 voor Stichting Annakapel Kampen.

Erfgoedprijs 2018
Een week na de eerste bruiloft werd in de kapel de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2018 uitgereikt aan Stichting Annakapel Kampen, voorafgaand aan de start van Open Monumentendag (zie onderaan). Volgens het ’juryrapport’ kreeg de stichting de prijs ”als waardering voor de bijzondere wijze van restauratie en herinrichting van dit historische pand”. Wethouders Holtland (Kampen) en Schuttenbeld (Zwolle) overhandigden de bijbehorende oorkonde aan een aangenaam verraste stichtingsvoorzitter Jan Bouma. Aan de prijs is een geldbedrag van €1.000 verbonden. Penningmeester Jan Edink gaf aan het geld te besteden aan een liturgisch centrum dat nog in de kapel moet komen.
Holtland waardeert vooral het burgerinitiatief. Ook gaf hij aan in het ”ambtenaneonderonsje” verandering te willen brengen. De winnaar wordt nu nog op beide stadhuizen aangewezen. Doch de Kamper Monumentenwethouder bereidt een raadsvoorstel voor om bij de Erfgoedprijs ook burgers inspraak te geven.

Jan Vayne en Jan Slagter voor 'MAX maakt mogelijk' in de St. Annakapel.

Omroep MAX
Zonder er ruchtbaarheid aan te geven, stond de St. Annakapel op 23 november 2017 in het middelpunt van schijnwerpers en televisiecamera’s. Voor het programma ‘MAX maakt mogelijk’  werden er opnames gemaakt die in april of mei werden uitgezonden. Jan Vayne (op de foto samen met presentator Jan Slagter) speelde tijdens dat diner. Per 1 oktober had hij zijn kapel verkocht aan de stichting die het heeft opgeknapt en heeft doen opleven. Op 30 november volgt de officiële opening.
Vayne had de kapel in 2006 gekocht van de geminimaliseerde Doopsgezindengemeente die nu samen komt in De Bron. De gewenste trouwpartijen en concerten bleven beperkt en wegens privéomstandigheden zette de befaamde pianist tien jaar na dato de kapel van het St. Annaklooster uit de 15e eeuw weer te koop. Eén van de laatste opgaves voor de stichting, die het aankocht voor hergebruik met respect voor diens verleden, is de restauratie van het Properorgel uit 1897. Dat heeft evenals de kapel een Rijksmonumentale status en staat dus als monument in een monument.

Het in de St. Annakapel nog te restaureren Properorgel uit 1897.

Zie ook:
Open Monumentendag 2018 gestart bij St. Annakapel

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x