Stevige storm blaast bomen en vrachtwagens om

Stevige storm blaast bomen en vrachtwagens om

Natuur, Nieuws 0 Comment

Veel bomen overleven de eerste herfststorm van het seizoen niet


De herfst is begonnen. Vorige week nog met één dag maar deze week al met twee dagen. Gisteren veroorzaakten hevige regenbuien overlast, vandaag kreeg het verkeer en de natuur het te verduren door hevige windvlagen. De eerste herfststorm van dit jaar is een feit. Voor zover bekend vielen er geen menselijke slachtoffers maar menige boom legde het loodje. Klik de foto’s aan voor een uitvergroting.

In de Lelystraat werd er een boom bij de Open Hof door de storm geveld.

Aan de kust had het KNMI code oranje (“zware tot zeer zware windstoten”) afgegeven en elders in het land gold code geel (“wees alert”) als waarschuwing. Even na achten vanavond werd code oranje voor vrijwel het hele land ingetrokken. ”Het onstuimige weer hing samen met een venijnige stormdepressie die vanuit Schotland over de Noordzee naar het zuiden van Scandinavië trekt,” meldt het KNMI. Transport en Logistiek Nederland adviseerde niet met combinaties de weg op te gaan, extra op te letten bij bruggen en ook extra voorzichtig te zijn met lege vrachtwagens.

Op de N50 is een vrachtwagen tegen de vangrail geblazen ter hoogte van afslag Kampen-Noord.

Verkeer
Desondanks werden in onze regio vier vrachtwagens van de weg af geblazen, allen met buitenlandse chauffeurs en slechts één beladen. Die werd tegen de vangrail geblazen op het viaduct van de N50 over de Haatlanderdijk (afslag Kampen-Noord). Daarbij ging ook de brandstoftank lekken. Het bergen werd uitgesteld tot vanavond. De westenwind neemt dan af van windkracht 7 tot 4. Behalve de N50 op die hoogte wordt ook de weg onder het viaduct daarbij afgesloten. In den lande verliep de avondspits over het algemeen opvallend rustig. Veel mensen leken de slechte weersomstandigheden ingecalculeerd te hebben. De aanhanger met piepschuimplaten hangt enigszins over de reling.

Natuur
Verspreid over de hele gemeente Kampen was er sprake van omgewaaide bomen. Op de Grafhorsterweg ter hoogte van de Lidl kwamen enkele bomen over de weg te liggen. Na ze in stukken gezaagd te hebben, heeft de brandweer ze opgeruimd. Op de Kamperzeedijk hing een afgebroken tak gevaarlijk aan een boom. Op de hoogwerker zaagde de brandweer ’m af – met de nodige moeite want de boom bleef niet stil staan. In de Lelystraat ging bij de Open Hof een stevige boom om die toch niet zo stevig bleek te zijn. In het Stadspark tenslotte legde ter hoogte van het oude zwembad een boom het loodje.

In het Stadspark legde een forse boom het loodje.

Vroegtijdig
De boom in het Stadspark is één van de tientallen gevelde bomen in onze regio, mede door het volle bladerdek dat nog niet uitgevallen is. De storm komt namelijk vroeg dit seizoen en het herfstblad is nog niet gevallen. Vergelijkbare zware stormen komen meestal pas in oktober en november voor. Vrijdag duurt de herfst voort en trekken er talrijke buien van noord naar zuid over het land. Met kans op onweer. Dat kennen we nog van de zomer.

Op de Grafhorsterweg kwam de brandweer in actie om gevelde bomen van het wegdek te halen.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x