Leerlingen Villa Nova planten Tiny Forest in Onderdijks (video)

Leerlingen Villa Nova planten Tiny Forest in Onderdijks (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Eerste van drie Kamper ’minibosjes’ in samenwerking met IVN

In de frisse ochtendnevel van woensdag 20 november hebben leerlingen van OBS Villa Nova het eerste Tiny Forest in Kampen aangeplant. Wethouder Van der Sluis stak als eerste zijn spade in de grond waarna de kinderen het overnamen. Natuurorganisatie IVN heeft onder andere Kampen aangewezen om ’minibosjes’ te planten – voor verkoeling, biodiversiteit en waterberging. Villa Nova benut de educatieve kansen.

Primeur
Elkaar afwisselend hebben alle klassen van openbare basisschool Villa Nova op de bewuste plantdag meegewerkt aan het eerste Tiny Forest van Kampen. In het gebruik zal straks samengewerkt worden met de tegenoverliggende christelijke basisschool Het Stroomdal.
Jeroen Kolbe, schooldirecteur van Villa Nova, pleitte al langer voor het uit India overgewaaide idee toen hij hoorde van het IVN-project om in vijftien gemeenten ’minibosjes’ aan te leggen. Daarover stelde Renée Bouwman (GroenLinks) in maart raadsvragen die het college van B&W over de streep trokken om zich aan te melden voor de tweede ronde (zie onderaan).

Namens de IVN was Sylvia Neutel aanwezig op de feestelijke plantdag. In onderstaande videoreportage vertelt de junior projectleidster (Tiny Forest & Natuur in de buurt) samen met Bouwman aan Van der Sluis over de totstandkoming van het project en het belang van ’minibosjes’.

Biodiversiteit
Naast het tegengaan van hittestress draagt een Tiny Forest ook bij aan biodiversiteit. Recent heeft een onderzoek van de WUR aangetoond dat een Tiny Forest maar liefst 595 planten- en diersoorten kan herbergen.
Het grondwater bleek te laag op de grote heuvel naast de basisschool in Het Onderdijks. Er is gekozen voor de achterliggende 300m2 waarachter in de toekomst nieuwbouw van het Reevedorp kan verrijzen. In totaal worden er zo’n 900 boompjes geplant op de kleine halve hectare.

Ondanks dat er al zo’n zeventien aanvragen binnen zijn voor de volgende twee ‘minibosjes’, kunnen er nog locaties aangedragen worden. De gemeentelijke bezuinigingen vormen geen gevaar want de totaalkosten van €37.000 zijn in de begroting vorige week geaccordeerd door de raad.
IVN draagt de helft bij in de cofinanciering en gemeente Kampen de andere helft. Ook in educatie ondersteunt IVN, die al twee lessen voor schoolklassen heeft gegeven. Lessen zijn nu ook mogelijk in het nieuwe buitenlokaal, dat oogt als een kampvuurkuil. Omringd door een heus inheems bos – in het klein.

Zie ook:
IVN wijst Kampen aan voor Tiny Forests (video)
Nationale Boomfeestdag 2019 in Kampen tersluiks gevierd
595 plant- en diersoorten in Tiny Forests (IVN)
Biodiversiteit (Wageningen University & Research)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x