Eerste kievitsei luidt de lente in

Eerste kievitsei luidt de lente in

Natuur, Nieuws 0 Comment

Met vondst in Genemuiden start het vogelweideseizoen

Vandaag begint de lente officieel. Het weer volgt de kalender niet maar de natuur laat zich daardoor niet weerhouden. Ruim een week eerder dan vorig jaar is het eerste kievitsei van Overijssel gevonden. In Kampen kwam vorig jaar de burgemeester nog kijken maar rapen is verboden. Daarmee is de traditie vervallen om de vondst aan te bieden aan een hooggeplaatst persoon. Ook hier maalt de natuur niet om.

Krolse katers die midden in de nacht luid mauwen en parende kikkers in een vijver hartje binnenstad. De lente is onmiskenbaar begonnen. Vogels leggen weer eieren om uit te broeden en zo vonden mollenvangers Wim Beens en Jan van Dijk het eerste Overijsselse kievitsei in de IJsseldelta. Vrijdag 10 maart jongstleden zagen de natuurliefhebbers het ei liggen op een molshoop – hoe kan het ook anders – in een weiland aan de Kromme Steeg bij Genemuiden. Ter controle stelde een medewerker van Landschap Overijssel vast dat het om een vers kievitsei ging. De gelukkige vinders krijgen op de Algemene Ledenvergadering van Agrarische Natuurvereniging Camperland een prijs van €100 uitgereikt.

De gelukkige vinders van de eerste kievitseieren.

In Utrecht werd een dag eerder het eerste kievitsei van Nederland gevonden. Vorig jaar werd het eerste ei in de IJsseldelta gevonden in de Koekoekspolder op 19 maart. Er ontstond even verwarring toen Patrick Weijs uit Brunnepe een dag later het eerste ei dacht te vinden. Sportief kwam burgemeester Koelewijn naar de overdracht aan de overkant van de IJssel hoewel reeds bekend was dat het de tweede vondst betrof. Dit jaar heeft Patrick niet speciaal gezocht. ”Ik hoef niet per se de eerste te zijn”, vertelt ‘ie nuchter, “hoewel het vorig jaar natuurlijk een hele leuke toevalstreffer was”. Hij gaat wel nog steeds mee met zijn opa, die fanatiek zoekt en ”van wie hij het allemaal geleerd heeft”, zoals Koelewijn vorig jaar twitterde. De lente is aangebroken en daarmee de tijd waarin vele vrijwilligers op pad gaan, mede om de weidevogels en hun nesten te beschermen.

Vorig jaar vond Patrick Weijs het eerste kievitsei en wees het aan de burgemeester.

Lees meer over vorig jaar:
Eerste kievitseieren in de IJsseldelta gevonden (21 maart 2016)
Jeugdige vinder draagt kievitseieren over (22 maart 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x