Eerste Stadsbankje overhandigd aan Isala Delta

Eerste Stadsbankje overhandigd aan Isala Delta

Nieuws 0 Comment

Gemaakt uit eerdere ontdekte palen van de oude Stadsbrug

Met gepaste trots hebben Hanjo IJkhout en Rebecca van Ommen het eerste Stadsbankje geschonken aan Isala Delta, de aannemerscombinatie die het project Ruimte voor de Rivier uitvoert. De zitbankjes zijn gemaakt uit de houten palen waar de eerste Stadsbrug van Kampen op rustte. Deze leeftijd van meer dan vijf eeuwen oud geeft een bijzonder karakter aan de Stadsbankjes.

Ontdekking
Bij het uitbaggeren van de IJssel kwamen vorig jaar houten palen tevoorschijn waar de oude Stadsbrug van Kampen in de 15e eeuw op gestaan moet hebben. Een deel van het historische hout werd aan de Natuurspeelplaats geschonken die er meerdere zaken van fabriceert om het hout een mooie en nuttige herbestemming te geven. Naast onder andere telefoonhouders en broodplanken worden er Stadsbankjes van gemaakt bij werkvoorziening ”Lijsterbes”. Het eerste exemplaar is woensdag 12 april geschonken aan Isala Delta in de persoon van projectdirecteur Dirk-Jan Zwemmer (rechts op de foto) in het Informatiecentrum aan het Engelenbergplantsoen. Vorig jaar liep IJkhout nog mijmerend langs het projectgebied van Ruimte voor de River IJsseldelta (zie onderaan).

Hanjo IJkhout, Rebecca van Ommen en Dirk-Jan Zwemmer bekijken het eerste Stadsbankje.

Hergebruik
Het idee voor het hergebruik kwam uit de koker van Rebecca van Ommen die als coördinator SROI (Social Return On Investment) & MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) werkzaam is voor het grote project RvdR IJsseldelta. Zij legde de ingeving voor aan Hanjo IJkhout, beheerder van kinderboerderij Cantecleer en de Natuurspeelplaats. Hij schakelde Fatih Saham in, die de bankjes liet maken bij de Lijsterbes, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. IJkhout vertelt dat het verwerken van het hout relatief veel tijd kost maar zeer de moeite waard is.

Bestellingen
Hij verwacht zo’n 25 bankjes uit het hout te kunnen produceren en heeft al meerdere bestellingen binnen. De Stadsbankjes moeten niet verward worden met de Hanzebankjes, waarover Isala Delta in haar persbericht sprak. De Hanzebankjes zijn een geheel ander initiatief en gemaakt van hout uit Oost-Europa. Na de overhandiging probeerden Hanjo en Rebecca het bankje meteen uit. Rebecca van Ommen suggereerde gekscherend de naam Bruggenbankje waarmee enerzijds naar de oorsprong van het hout wordt verwezen en anderzijds naar het bruggen bouwen waartoe het project van de Stadsbankjes oproept. De Stadsbankjes zijn gemaakt van oud hout van, voor en door de stad.

Rebecca van Ommen en Hanjo IJkhout gaan proefzitten op het eerste Stadsbankje.

Zie ook:
Voetreiziger langs teloorgegaan landschap

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x