Groot feest op honderdjarige Dr. H. Bouwmanschool

Groot feest op honderdjarige Dr. H. Bouwmanschool

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Heus circus voor en door leerlingen sluit jubileum af

De afgelopen maanden stond bij de Dr. H. Bouwmanschool, op de grens van Brunnepe en de Hanzewijk, het honderdjarig bestaan van de christelijke basisschool centraal. De feestelijkheden begonnen met een reünie in mei en eindigden met een circus in de Reflexhal. Het hooggeëerd publiek van familie en bekenden kreeg onder meer jongleurs en paarden te zien. Inclusief een paardenvijg.

Eeuwfeest
Maandag 15 mei 1922 opende professor dr. H. Bouwman ’School E’ die acht jaar later naar hem werd vernoemd. De school werd met 140 leerlingen gesticht aan de Noordweg, waar nu Theaterkoor Caecilia huist. Een snelle groei noodzaakt tot uitbreiding en een schoolfoto uit 1930 is genomen voor het grote pand waar nu Ventura haar onderkomen heeft.
Er zijn allerlei jubileumactiviteiten gehouden waaronder een dag waarop de haardracht van vroeger centraal stond. Leerlingen hebben ouderen geïnterviewd en de reünie op vrijdag 20 mei kende zo’n 250 gasten waarvan de oudste in de 90 was.
Woensdag 6 juli 2022 sloot een groot circus in de belendende sporthal van Reflex het eeuwfeest af. De burgemeester kwam langs, met een grote theedoos om de leraren (v/m) weer tot rust te laten komen. Leerlingen voerden acts op als buikdanseres, slangenbezweerder en ander variété. Eén groep speelde paardendressuur waarbij een oplettende circusmedewerker keurig met handveger en blik een bol wol opruimde, nee, een paardenvijg.

Circus voor en door leerlingen als afsluiting eeuwfeest Dr. H. Bouwmanschool.

Huisvesting
In 1979 trok kleuterschool ’de Vinkeslag’ in bij de Bouwmanschool. De school bleef groeien en na invoering van de Wet op het Basisonderwijs in 1985 zocht de (nu basis-)school een nieuwe locatie op. ”Lopend, met de stoel in de hand, op weg naar de Troelstrasingel” is te lezen in een zeer lezenswaardig jubileummagazine. Na sloop en wederopbouw van de Hanzewijk is dit nu de Ommelandsingel, aan de grens met Brunnepe.
De ’revitalisatie’ van de Hanzewijk resulteert voor de Bouwmanschool in een geheel nieuw gebouw waar ook plaats is voor de ’dependance’ aan de Pannekoekendijk (zie onderaan). Tevens zullen Openbare Jenaplanschool Het Scala, Iris Opvang en kinderopvang Prokino in het nieuwe gebouw gehuisvest worden. Iris Opvang werkt nauw samen met de Bouwmanschool die tegenwoordig onder de christelijke koepel van Iris Onderwijs valt.
Naar verwachting binnen twee jaar ontstaat zo een Integraal Kind Centrum met een doorgaande leerontwikkeling van nul tot en met twaalf jaar. De rest van de momenteel open ruimte tussen Brunnepe en de Hanzewijk wordt opgevuld met appartementen.

Circus voor en door leerlingen als afsluiting eeuwfeest Dr. H. Bouwmanschool.

Naamgever
De naamgever en stichter van de Dr. H. Bouwmanschool was nauw betrokken bij het Kamper christelijk onderwijs. Hij was een beroemd theoloog en hoogleraar in Kampen en zette zich ook in voor christelijke scholen in de (huidige) kernen van Kampen. Na honderd jaar start de school nog steeds graag vanuit de overtuiging de ”Vreeze Gods” mee te geven, oftewel in hedendaagse spraak ”Gods liefde”. Eén van de vele anekdotes in het jubileummagazine, onder redactie van de leraressen Lucie Tromp en Kitty Steffen-Dik, komt daarop ook terug.
In 1979 wilde de toenmalig directeur de school omdopen in ’Christelijke school Brunnepe’ maar zover kwam het niet. Een oud-lerares vertelt over de ”fijne christelijke grondslag in een light-variant”. Wat haar ook aanspreekt is ”de allesbehalve saaie populatie kinderen en ouders uit Brunnepe en de Hanzewijk”. Al honderd jaar. Een feest meer dan waard.

Zie ook:
Bouwmanschool en Scala krijgen gezamenlijk schoolgebouw
Vernieuwde Bibliobus toont nieuwste apps en gadgets (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x