’Emma wil leven’ op toneel gezet door Lisse Knaapen (video)

’Emma wil leven’ op toneel gezet door Lisse Knaapen (video)

Kunst, Nieuws 0 Comment

Anorexiadrama in Stadsgehoorzaal vertolkt op basis van documentaire

Na de indringende documentaire uit 2016 heeft Solo Stories het verhaal van Emma in een theatervoorstelling gegoten. Tegelijkertijd is het verhaal in boekvorm verschenen. Lisse Knaapen zette afgelopen donderdag in het Vestzaktheater gedreven het verhaal neer van de puber Emma die aan anorexia lijdt. De Stadsgehoorzaal had daarmee één van de try-outs. Regisseur Benno Hoogveld heeft wortels in Kampen.

Anorexia
Regisseur Benno Hogveld maakt subtiel gebruik van licht- en geluidseffecten in de voorstelling 'Emma wil leven'.Eetstoornissen kennen geen eenduidige oorzaak. Bij anorexia nervosa wordt het zelfbeeld ernstig verstoord door een obsessie voor eten, gewicht en lichaam. In het theaterstuk ’Emma wil leven’ wordt dit meteen bij aanvang duidelijk door de vraag van Emma of haar bril te groot of haar hoofd te klein is. Vervolgens speelt Lisse Knaapen scenes uit de documentaire en toont andere trekjes van anorexia zoals het weigeren van snoep en een lege broodrommel.
Of is het opstandig puberaal gedrag? Geleidelijk wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. Emma vecht tegen de dwingende gedachten die haar zienderogen doet vermageren. Voor een vurige wens om naar New York te gaan, lukt het even om aan te komen maar het zet niet door. Ze kiest nog voor een behandeling in Portugal waar ze uiteindelijk in april 2016 toch overlijdt.
Af en toe is de verhaallijn lastig te volgen maar wie door het spel van Knaapen gegrepen is, kan de documentaire of het boek alsnog ter hand nemen. Het boek is op verzoek van Solo Stories door Josha Zwaan geschreven en in de week van de eerste try-out gepresenteerd.

Theater
Solo Stories is een productiehuis dat al meerdere solovoorstellingen op de planken zette waarbij het motto is: ”Terug naar de basis van theater: het vertellen van een (maatschappelijk georiënteerd) verhaal.” Voor ’Emma wil leven’ werd de 25-jarige Lisse Knaapen benaderd. Zij speelde in 2015 de hoofdrol in de 3D-musical Sky. Een jaar later stond ze samen met Huub Stapel op de planken in het toneelstuk Intouchables. Het stuk sprak Knaapen aan en ”moest” verteld worden. Niet alleen om mensen te doordringen van de gevolgen van een eetstoornis maar ook om de strijd te laten zien van mensen met onzekerheid en zichzelf.

Na de voorstelling signeerde Knaapen het boek in de foyer van de Stadsgehoorzaal. Ze kreeg complimenten voor haar spel waarin ze naadloos wisselt van rollen en stemmingen. Aan Kamper Nieuws vertelde ze dat het Vestzaktheater haar aanspreekt als kleine zaal waarin contact met publiek mogelijk is. In Kampen merkte ze dat het publiek ”zeer aandachtig” is maar ”angst lijkt te hebben om te lachen”. Na acht try-outs volgt donderdag de officiële première in het Zaantheater te Zaandam waarna zo’n tachtig voorstellingen volgen door het hele land.

Lisa Knaapen speelt op indrukwekkende wijze de rol van Emma.

Regie
Het theaterstuk is geproduceerd door Merel Ooms en geregisseerd door Benno Hoogveld, de oprichters van Solo Stories in 2014. Hoogveld heeft gestudeerd aan de Faculteit Drama toen die nog aan de Vloeddijk zat. Hij heeft in die vier jaar ”nachtenlang door de straten gezworven” en vertrok in ’96 naar Amsterdam. Hij heeft de solovoorstelling sober maar functioneel aangekleed, zoals een aantal microfoons waarmee Emma afwisselende stemmingen ten gehore brengt. Knaapen maakt goed gebruik van de spaarzame rekwisieten en laat het publiek in eigen gedachten het een en ander aanvullen.

Ter voorbereiding heeft Knaapen met de ouders en de kinderarts gesproken van Emma Caris. Knaapen laat nog zien dat zijzelf niet aan anorexia lijdt in tegenstelling tot de echte beelden en selfies van Emma in de documentaire. Emma wilde haar verhaal doorvertellen en dat heeft Solo Stories feitelijk gedaan. Ondanks de indrukwekkende hoofdrol van Knaapen wordt het daarmee toch Emma’s theaterstuk.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top