Rijksmonument GGD IJsselland wint Erfgoedprijs Zwolle-Kampen

Rijksmonument GGD IJsselland wint Erfgoedprijs Zwolle-Kampen

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Openstelling en prijsoverhandiging op Open Monumentendag in september

 

Na de zomer gaat de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen van Kampen naar Zwolle. De waarderingsprijs voor historisch erfgoed ging vorig jaar naar SSK en is dit jaar toegekend aan GGD IJsselland voor haar hoofdlocatie in Zwolle. De jury beloont hiermee de ”zorg voor monumentale waarde” waarmee de renovatie van het pand de afgelopen twee jaar gepaard ging.

Monumentale entree GGD IJsselland in Zwolle

Bij de verbouwing van het uit 1939 stammende pand is ”gekozen voor kwaliteit en zorgvuldigheid, hetgeen onder meer terug te zien is in de materiaalkeuze en afwerking. De hoofdentree aan de Zeven Alleetjes is weer in ere hersteld zoals de architecten dit tientallen jaren geleden bedachten. Ook is de indrukwekkende trap en hal met glas-in-lood raam weer zichtbaar voor bezoekers. Daarmee heeft het gebouw weer een levendige uitstraling gekregen.” Tot zover het rapport van de jury die, namens gemeenten Zwolle en Kampen, jaarlijks de prijs toekent ”als waardering voor de inzet van het restaureren, beheren en in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed.” Afwisselend in Zwolle en Kampen wordt de prijs uitgereikt en daaraan is een oorkonde verbonden en een geldbedrag van €1.000. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Stichting Stadsherstel Kampen (zie onderaan) voor ”haar rol in het behoud en de herplaatsing van de historische dakkapellen van zogenaamde kostkoperswoningen.

N.V. Electriciteits Fabriek IJsselcentrale
GGD IJsselland heeft met zorg voor de monumentale waarde het kantoorgebouw uit 1939 verbouwd tot een hedendaags kantoorconcept. De GGD moest haar hoofdkantoor verhuizen omdat de Stadskamer in dat gebouw trekt, verderop aan de Zeven Alleetjes. Het nu door de GGD betrokken pand op nummer 1 is destijds voor de Electriciteitsfabriek IJsselcentrale ontworpen door de architecten Van der Steur en Meijerink uit respectievelijk Rotterdam en Zwolle. Het pand wordt gezien als één van de hoogtepunten in het werk van Van der Steur. De Erfgoedprijs wordt op of rond Monumentendag (9 september) overhandigd door gemeenten Zwolle en Kampen. Volgens de beide gemeenten is ”de cultuurhistorische waarde intact gelaten en het monument weer klaargemaakt voor de toekomst.”

Hoofdkantoor GGD IJsselland

Zie ook:
Erfgoedprijs Zwolle-Kampen voor onze hoofdlocatie! (GGD IJsselland)
Erfgoedprijs Zwolle Kampen 2016 (SSK)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x