Europees jurylid opent nieuwe molenwinkel in Zalk

Europees jurylid opent nieuwe molenwinkel in Zalk

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Internationale delegatie verkent dorp en start verkoop lokale producten

Onderin koren- en pelmolen De Valk in Zalk is een winkel geopend met een ruim assortiment in streekproducten. Het dorpsinitiatief kreeg een internationaal tintje omdat een Zwitserse ambtenaar de opening verrichte. Samen met drie andere Europese juryleden bekeek ze of Zalk na de Nederlandse, ook voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs in aanmerking komt. Ze werden hartelijk welkom geheten door het Kamper gemeentebestuur en kregen een uitgebreide rondleiding door, en voorlichting over, het dorp Zalk.

Dorpsvernieuwingsprijs
In mei toog een delegatie uit Zalk naar Dalfsen voor de finale van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs (zie onderaan). Daar vond die dag ook het Landelijk PlattelandsParlement plaats waarmee het plaatje compleet was. Op het PlattelandsParlement ontmoeten denkers en doeners elkaar. Het is dé plek waar actieve bewoners in contact komen met anderen, ideeën opdoen en zich laten inspireren door nieuwe werkwijzen. Een dag van ontmoeting, inspiratie en gesprek over de kracht van het platteland.
Zo zal ook de Europese jury de dag in Zalk beleefd hebben. Na een woord van welkom door wijkwethouder Richard Boddeus en burgemeester Sander de Rouwe in de muziekzaal, volgde een rondleiding door beheerder Bram Eerkes langs de andere ruimtes in MFD ’An der Steege’.

Internationale jury
Daarmee werd de veelheid aan Zalker initiatieven getoond die in het dorpshuis hun thuisbasis hebben. Diverse presentaties vulden dit aan over het CPO en over ’Duurzaam Zalk’, ’Zalk helpt Zalk’ en ’Zalk helpt Oekraïne’. Vervolgens ging men het dorp in waar men de recent gerestaureerde molen bekeek, de wild- annex pluktuin bezocht en een kijkje nam bij het Laarzenpad langs de IJssel.
De jury bestond uit Lisa Landert (Federaal Bureau voor Landbouw in Bern, Zwitserland), Tanja Mayer (Regeringsbureau voor Plattelandsontwikkeling in München, Duitsland), en Zlatica Csontos Šimoňáková (Ministerie van Milieu in Bratislava, Slowakije) en Szabolcs Bérczi (stedenbouwkundige uit Boedepest, Hongarije). Als verrassing mochten zij de nieuwe boerderijwinkel openen. Landert luidde de bel waarop twee Zalker vrijwilligsters de kast openden met meel, spelt, gist, tarwebloem en mixen voor brood, koekjes en cake.

Dorpshuisbeheerder Bram Eerkes leidt de Europese jury rond.

Molenwinkel
Zij maken deel uit van een groep van acht vrijwilligers die de boerderijwinkel gaan bemensen. In navolging van molen d’Olde Zwarver in Kampen, heeft De Valk in Zalk ook een molenwinkel geopend. Hierbij heeft Sjaak Poot van d’ Olde Zwarver geadviseerd en is er met de vier Zalker molenaars overlegd. In de Zalker boerderijwinkel, die elke zaterdagmorgen geopend is, is ook honing verkrijgbaar van imker Marinus Heldoorn, manden in diverse groottes van mandenvlechter Matthijs Bakker en nog meer Zalker producten.
Kenmerkend voor de Zalker gemeenschapszin, is het feit dat de inrichting en het gereed maken van winkel en meubilair weer allemaal met de eigen dorpelingen is gerealiseerd. Als de Europese jury al deze signalen goed opgepikt heeft, zou de Europese Dorpsvernieuwingsprijs binnen handbereik moeten zijn. Eind december wordt dat bekend.

Zie ook:
Zalk wint landelijke Dorpsvernieuwingsprijs 2022
Zalk in de race voor Dorpsvernieuwingsprijs 2022
Plantensociologische Kring bezoekt Zalkerwaard (2019)
Eigen groenbeheer biedt toekomst voor MFD Zalk (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x