Evelien van der Werff eindigt sponsortocht bij LeMKa

Evelien van der Werff eindigt sponsortocht bij LeMKa

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Fietstocht langs inloophuizen in Nederland voor steun bij kanker

Na in zes weken de vijfenzeventig IPSO inloophuizen, verspreid door heel Nederland, per fiets bezocht te hebben, sloot Evelien van der Werff haar sponsortocht af bij LeMKa aan de Noordweg. De ex-kankerpatiënte hoopt meer bekendheid te geven aan de inloophuizen voor mensen die geraakt zijn door kanker. Ze overhandigde LeMKa-voorzitter Johan Witteveen haar nieuwste boek.

Borstkanker
Evelien (57) dacht tot zes jaar geleden dat ze gelukkig was. Ze had al een keer borstkanker overleefd, werkte als stewardess bij de KLM, had ook nog twee gebroken harten overleefd en latte inmiddels alweer drie jaar met een hele leuke collega in Amsterdam. Daarnaast had ze een eigen bedrijf en was gezond. Toen kwam de tweede borstkankerdiagnose en veegde alle geluk onderuit.
Haar vriend vond haar nog steeds een stuk en dat zette haar aan het denken. Ze had de zogeheten ’intelligente lockdown’ van de coronacrisis nodig om tot rust te komen want ze was weer actief op allerlei fronten. De rust bracht haar tot twee besluiten: het schrijven van een boek en na vierendertig jaar stoppen met vliegen. Ze ging iets doen waar ze ook gelukkig van werd: de IPSO-inloophuizen voor mensen geraakt door kanker op de kaart zetten.

Evelien van der Werff met haar boek ‘Dit boek brengt geluk’.

LeMKa
Dinsdag 25 mei startte Evelien haar sponsortocht in Zwolle en fietste langs de inloophuizen waar een luisterend oor geboden wordt voor alle mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Als laatste bezocht ze vandaag, maandag 5 juli het inloophuis van IPSO aan de Noordweg in Kampen. LeMKa is als particulier initiatief begonnen en in 2012 een officiële stichting geworden. De vrijwilligers zijn allemaal ervaringsdeskundigen die ene luisterend oor bieden, naast ontspanning en handvaten in moeilijke tijden.
Evelien werd hartelijk ontvangen door voorzitter Johan Witteveen, wethouder Jan Peter van der Sluis en enkele vaste bezoekers. Ze vertelde kort over de diepe put waar ze uit heeft moeten krabbelen. Tijdens een ’meditatie challenge’ besloot ze plots te gaan schrijven. Zo ontstond na dertig dagen vijf pagina’s per dag schrijven haar ”zelf-ontdekboek als gebruiksaanwijzing voor geluk”.

Inloophuizen
Bij de vijfenzeventig IPSO-huizen in Nederland kunnen mensen, die direct of indirect met kanker te maken hebben, terecht voor een goed gesprek, ontspanning (van schilderen tot yoga) of begeleiding. Dit zijn (ex)patiënten, naasten en nabestaanden. De motivatie om deze mensen bij te staan, is groot. De vrijwilligers zijn intrinsiek gedreven, bijvoorbeeld omdat ze zelf geconfronteerd zijn met kanker en een plek misten om te reflecteren en even te ontsnappen aan de medische molen.
De sterke motivatie van Evelien bracht haar tot de sponsortocht per fiets. Op de foto hierboven staat ze met haar boek bij de chauffeur van haar ’bezemwagen’. Stella was de enige fietsfabrikant die Evelien bereid had gevonden haar te sponsoren. Een busje van Stella fietsen heeft haar diverse dagen begeleid. Na het bezoek aan LeMKa fietste ze terug naar Zwolle, uitgezwaaid door Witteveen en begeleid door Van der Sluis tot de Stadsbrug. Witteveen sloeg binnen meteen haar boek open met de titel ‘Dit boek brengt geluk’. Is getekend: Evelien van der Werff.

Johan Witteveen, voorzitter van LeMKa Kampen.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x