Aspirantluiders slagen voor luidexamen in toren Buitenkerk (video)

Aspirantluiders slagen voor luidexamen in toren Buitenkerk (video)

Kerk, Nieuws, Video 0 Comment

Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ heeft twee gecertificeerde leden erbij

Gewoonlijk luidt het Kamper klokkenluidersgilde ‘Geert van Wou’ de klokken voor bijzonder kerk- of burgerlijke gelegenheden. Afgelopen tijd zaterdagmiddag klonken de klokken van de Buitenkerk voor een bijzondere, eigen gelegenheid van het gilde. Patrick Broekema en Gerda Bout legden dit weekeinde met succes examen af. Daarmee heeft het gilde er twee nieuwe gecertificeerde luiders bij.

Buitenkerk
De toren van de Buitenkerk was de plaats van handeling. Met haar drie klokken werd het examen afgelegd. De negen klokken (waarvan zeven handmatig te luiden) van de Bovenkerk mogen al jaren niet geluid worden. De mechanisch bediende klokken in de Buitenkerk zijn voorzien van luidtouwen. Hoe daarmee om te gaan, was één van de kleinere punten van aandacht.
De drie mechanisch bediende klokken van de Buitenkerk zijn onder leiding van klokkengieter Simon Laudy twee jaar geleden voorzien van luidtouwen. Inmiddels is de wens om die door dikkere touwen te vervangen. Bij het beurtelings luiden van de klokken, remde Gerda de klok af met het touw maar Patrick had deze opdracht niet gekregen van de luidmeester.

Luidmeester
Vier van de negen gildeleden zijn luidmeester, de stap na het certificaat voor klokkenluider dat Patrick en Gerda nu hebben behaald. Zaterdag stuurde Angelique Walsweer de klokkenluiders aan. Zij werd begin dit jaar de eerste vrouwelijke luidmeester in Kampen. Een luidmeester stelt een luidplan op, oftewel een volgorde in klokken en luiders, en leidt de luiding.
Gerda sprak de wens uit voor meer vrouwelijke klokkenluiders. Dat was één van de suggesties die zij gaf tijdens het examen. Patrick pleitte voor meer bekendheid en vroeg het gildebestuur zich te blijven inspannen om weer snel de Bovenkerk te mogen luiden.
Hij wist tot in detail de toonhoogte te benoemen van de drie klokken in de Buitenkerktoren. Gerda ging tijdens het eerste, theoretische examengedeelte in op de ”vallende klepel” in de Buitenkerkklokken tegenover de techniek van de ”vliegende klepel” die ook (elders) wordt toegepast.

Patrick Broekema en Gerda Bout tonen trots hun behaalde certificaat voor klokkenluider.

Vaardigheden
Bert Dijkink trad op als examinator. Hij is voorzitter van het Zwolse Klokkenluidersgilde en secretaris bij het Kamper Klokkenluidersgilde. Voor Hette Meijering geldt het omgekeerde. Na de kandidaten bevraagd te hebben op hun kennis, werden ze op hun praktische vaardigheden getoetst. Achtereenvolgend werd gekeken naar het wiegen, het opluiden, het luidritme, een harmonische lichaamsbeweging, het uitluiden en tot slot het (neer)vijlen van het luidtouw.
Er waren enkele gildeleden meer aanwezig in de toren en na afloop voegden zich nog een paar luiders bij het gezelschap in de Stomme van Campen. Daar kregen Patrick en Gerda hun behaalde certificaat en werd de middag afgesloten. Zij zijn de nieuwe klokkenluiders van Kampen – letterlijk en niet figuurlijk. De andere betekenis van het woord is ’melder van misstanden’, bijvoorbeeld bij de overheid. Dat kreeg Patrick op zijn werk bij de provincie te horen maar hij draaide dat om naar het promoten van het aloude ambacht. Een klokkenluider waardig.

Zie ook:
Klokkenluiding als boodschap van bemoediging (video – 2020)
Haan op toren Buitenkerk verwijderd voor onderhoud (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x