Expostand ’Natuurinclusief bouwen’ prijkt in hal Kamper Stadhuis

Expostand ’Natuurinclusief bouwen’ prijkt in hal Kamper Stadhuis

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Tijdelijke informatiezuil vraagt aandacht voor natuur bij nieuwbouw

Duurzaamheid is meer dan energiebesparing. Duurzaamheid is ook natuurinclusief boeren en natuurinclusief bouwen. Over dit laatste heeft Het Oversticht een mini-expositie ingericht die deze week nog te bekijken is in de hal van het gemeentehuis. Wethouder Irma Van der Sloot opende de mini-expositie en luisterde geïnteresseerd naar de uitleg van Anneke Coops namens Het Oversticht.

Natuurinclusief
Samengevat betekent natuurinclusief dat je de natuur niet alleen gebruikt maar ook spaart en verzorgt. Dat kan op velerlei terreinen. In de landbouw speelt het thema maar ook in de bouwsector wordt het meer en meer toegepast. Natuurinclusief bouwen is een duurzame vorm van bouwen waarbij het bouwsel bijdraagt aan lokale biodiversiteit en natuurwaarden.

De opgave voor natuurinclusief vloeit voort uit het koersdocument ’Natuur voor Elkaar’. Deze visie op de langere termijn van provincie Overijssel vloeit op haar beurt voort uit een opgave van het Rijk onder de noemer ’Groene Tafels’. Het doel van een Groene Tafel is ”de synergie tussen natuur en andere maatschappelijke doelen, zoals gezondheid, waterveiligheid en economie, te duiden en te versterken en hierin gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen”.

Iedere provincie kan haar eigen visie bepalen en haar eigen natuurbeleid maken. Provincie Overijssel besloot dit samen met partners te doen. Het Oversticht bood aan de kar te trekken samen met andere partners als Vogelbescherming Nederland, de Zoogdierenvereniging en Natuur en Milieu Overijssel.

Van der Sloot luistert geboeid naar Coops.

Expertsessies
Naast Anneke Coops, landschapsarchitect bij Het Oversticht, waren er ook andere partners vertegenwoordigd bij de presentatie van de expostand. De opening van de mini-expositie was de afsluiting van een tweede expertsessie over dit thema. Naast Sander van Dijk, programmaleider bij de provincie, was onder andere Arjan de Haan aanwezig. Zijn buro noemt duurzaam bouwen in het bedrijfsmotto ”de opdracht aan de wereld van morgen”.

Behalve documentatie en praktijkvoorbeelden zijn er in de expostand ook filmpjes te bekijken. Een mooi voorbeeld in de expostand is de dakpan met een geïntegreerd vogelhuisje. In Zutphen is al een straat opgeleverd met 24 van deze duurzame, natuurinclusieve dakpannen. Op een relatief eenvoudige manier kan zo de omgeving gezonder (biodivers) en klimaatbestendig gemaakt worden.

Dezer dagen wordt er volop gesproken over energiebesparing. Natuurinclusieve thema’s laten echter zien dat duurzaamheid verder reikt. Deze week nog te bekijken in het Kamper stadhuis. Daarna reist de expostand door naar Hardenberg. Dan komen in dat gemeentehuis rood en groen samen.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x