De man met de gitaar in De Sigaar (video)
Kunst & Cultuur, Nieuws 19 mei 2018, 0 CommentHenk Jans exposeert schilderijen en pentekeningen aan de Botermarkt
De vroegere tabaksfabriek in de hoek van het plein achter de Broederkerk is tegenwoordig een ”culturele broedplaats”. Zaterdagmiddag is daar een expositie van Henk Jans geopend die het filosofische thema draagt ’The road The weed The stones’. Frank Huser opende de expositie met een, eveneens filosofisch getint, betoog over kunst, al dan niet van Henk Jans.
Metaforen
Dit weekeinde en komende twee weken kan op zaterdag- en zondagmiddag het werk bewonderd worden waarin een man met gitaar een pad bewandelt langs onkruid en steen. Metaforen voor de levensweg die langs onkruid leidt dat stekelig en giftig kan zijn maar ook fleurig en kleurig en tegelijkertijd voedsel en onderdak kan bieden voor klein gedierte. Steen kan evenzo wisselen van kleur, temperatuur en oppervlakte maar biedt tegelijkertijd vaste grond onder de voeten. De wandelaar, een reiziger op het levenspad, die op de meeste schilderijen centraal staat, is het silhouet van een man met gitaar. Dat symboliseert Henk Jans als liedjesschrijver en gitarist zoals hij de afgelopen jaren naar buiten trad (zie onderaan). Tijdens zijn studie van weleer aan de verdwenen Kamper Academie voor Beeldende kunsten had hij zich echter in schilderen bekwaamd. De studie ”Vrij Schilderen” zette hem aan tot een zoektocht die geresulteerd heeft in de nu in De Sigaar geëxposeerde werken.
Verbeelding
Kunstkenner Frank Huser, die veel studies heeft gevolgd waaronder theologie in Kampen, ging in zijn openingstoespraak diep in op kunst. Dat kan aan iets tastbaars refereren of juist verwijzen naar nep, zoals bij kunstgras. Als het tastbaar is, kan het velerlei vormen hebben en uiteenlopende reacties oproepen. Eén hardnekkig misverstand wou Huser uit de weg ruimen: ”Kunst hoeft niet ’mooi’ te zijn. Dat iets mooi is wil niet zeggen dat het kunst is en omgekeerd.” Waarin kunst verschilt van ander cultureel bewustzijn, is ”dat kunst het leven nabootst”. Volgens Huser ”spiegelt kunst de ervaring en brengt kunst het leven in beeld”. Die verbeelding levert bij Henk Jans het leven als een weg op of een zoektocht. ”Dat is de bijna hardnekkige constante die Henks lied- en schilderkunst typeert,” duidt Huser. Het filosofische en poëtische thema is een ’leitmotiv’ voor Henk Jans. Huser feliciteerde niet Henk Jans maar alle aanwezigen met de expositie ”omdat het opnieuw een uitnodiging is om te kijken in de spiegel van het leven als je kijkt naar Henks werk.”
Zie ook:
• Muzikale boekpresentatie Henk Jans Enzovoorts
• Nacht voor eigen parochie: Geslaagde missie
• Singer-songwriters van Quintus in ’t Ukien