Kunstmakers ontdekken Ikonenmuseum Kampen (video)

Kunstmakers ontdekken Ikonenmuseum Kampen (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Studenten dragen nieuwe expositie ’Icoons 2.0’ en voorstelling eromheen

Studenten hebben Ikonenmuseum Kampen ontdekt. Vanmiddag opent de nieuwe expositie ’Icoons 2.0’ met iconen door studenten vervaardigd naar eigen idee. Vooraf en nadien geven andere studenten een ’performance’ bij de iconen, eveneens naar eigen invulling. Het eerste resultaat van nieuw beleid slaat hiermee in feite twee vliegen in één klap. Tegelijk heeft Museumkaart het Kamper museum ontdekt.

ICOONS 2.0
Ikonenmuseum Kampen nam zich vorig jaar voor het kunstonderwijs meer te betrekken bij het museum. De nieuwe expositie ’Icoons 2.0’, die vanmiddag geopend wordt, is het eerste resultaat van die insteek. Feitelijk worden er twee vliegen in één klap geslagen want andere studenten verblijven al twee weken in het museum bij de Botermarkt.
Allereerst gaat het om tweede- en derdejaarsstudenten van de vakopleiding Technisch Schilderen (restauratie of decoratie) aan het Cibap in Zwolle. Zij werden uitgenodigd om een eigen icoonschildering te maken met een thema naar eigen keuze. Dat leverde zo’n veertig inzendingen op die alle geëxposeerd zijn in de zaal op de benedenverdieping. De onderwerpen lopen uiteen van opa’s en oma’s tot aan YouTubefilmpjes. Curator Liesbeth van Es zag tussen de creatieve icoonschilderingen een heel bekende plaat: juist vorige weekeinde had ze op een beurs in Zwolle ’The show must go on’ gekocht, een elpee van Queen gekocht.

KASKO-residentie
De afgelopen twee weken hebben zeven studenten van Kasko residentie gehouden in het Ikonenmuseum. Zij hebben ’performances’ ontwikkeld geïnspireerd op de eigen iconen van het museum, de tentoonstelling van Helmantel die nog tot juni loopt en door Icoons 2.0. Vanmiddag spelen ze verspreid door het museum de optredens. Kasko (voorheen Kameroperahuis) is de landelijke ontwikkelplek voor muziektheater en opereert vanuit Zwolle. De vierdejaarsstudenten zijn afkomstig van ArtEZ Muziektheater in Arnhem, Codarts Rotterdam en HKU Muziek en Technologie in Utrecht.
Voor de aanstormende talenten maakt het project deel uit van hun portfolio waarop ze afstuderen. De één heeft zich laten inspireren door Johannes en Lambertus waarover hij scenes heeft gemaakt. Een ander was al bekend met iconen via zijn oma. „In alles zit wel een verhaal,” vertelt Jos. „De museumruimtes zijn inspirerend en we zetten het oude tegenover het hedendaagse”.

De nieuwe expositie ICOONS 2.0 in Ikonenmuseum Kampen.

Museumkaart
Aan cultuurwethouder Boddeus vanmiddag de eer om de nieuwe expositie Icoons 2.0 te mogen openen. Daarna mag hij het resultaat beleven van de Kaskoresidentie en alles tesaam van het nieuwe beleid van Ikonenmuseum Kampen.
Alsof er nog niet genoeg te beleven valt, heeft deze week Museumkaart onderstaande reportage over het museum gepubliceerd. Voor de videoserie ’Museumkaart ontdekt’ heeft Luuk Heezen Ikonenmuseum Kampen bezocht en er ging een wereld voor hem open: ”Daar hoorde hij dat ‘ikoon’ Grieks is voor ‘beeld’, dat je door naar een ikoon te kijken oog in oog met de hemel staat en dat ook andersom, én dat de makers aan allerlei eisen moesten voldoen, met aan het eind een wijding door een priester.” Hij sluit af met de woorden ”naast dit alles zijn de ikonen vaak vooral heel mooi”. En dan heeft hij Icoons 2.0 nog niet gezien.

Zie ook:
Geopend in Ikonenmuseum: Helmantel in Amerika (De Brug)
Koperen jubileum Ikonenmuseum goed bezocht (2019)
Expositie verbindt Ikonenmuseum met Stripspektakel (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x