’t Huys der Kunsten toont ”De smaak van de burgemeester”

’t Huys der Kunsten toont ”De smaak van de burgemeester”

Kunst, Nieuws 0 Comment

Bort Koelewijn richt expositie in met werken naar zijn smaak

Vriend van ’t Huys der Kunsten en burgemeester van Kampen Bort Koelewijn is de eer te beurt gevallen om de tweejaarlijkse Smaakexpositie in ’t Huys der Kunsten in te richten. Zaterdagmiddag opende hij eigenhandig de expositie ”De smaak van de burgemeester”, die is samengesteld uit meerdere collecties. Geert Leurink verzorgde de muzikale omlijsting en een toepasselijk intermezzo.

Mooiste vrouwen
Zes jaar geleden was Janita Tabak, die toen zitting had in het College van B&W, Koelewijn voorgegaan met ”De smaak van de wethouder”. De Smaakexpositie wordt elke twee jaar door ’t Huys der Kunsten opgezet. Niet de eigen werken van een kunstenaar staan dan centraal maar kunstwerken die uitgekozen zijn door een bekende Kampenaar. Koelewijn had zich even het hoofd gebroken over waar uit te kiezen. Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde eerst aan de ”honderd mooiste vrouwen van Kampen” gedacht te hebben. Maar dan zou hij de rest van zijn ambtsperiode ”aan de 101e vrouw moeten uitleggen waarom ze niet was uitverkoren.” Ook de 18.945 foto’s op zijn iPhone leken hem geen goed idee.
Uiteindelijk heeft hij ruim twintig werken gekozen uit de collectie van het Stedelijk Museum, uit de collectie op het stadhuis en uit de collectie in zijn eigen huis. Tijdens het gesproken woord was er een muzikaal intermezzo van Geert Leurink die vol passie Kampen bezong.

Geert Leurink omlijstte muzikaal de opening van de expositie "De smaak van de burgemeester".

Bijzondere bestemming
Tot eind april is de expositie ”De smaak van de burgemeester” elke zaterdagmiddag te bezoeken als ’t Huys der Kunsten, gevestigd aan de Voorstraat 20, geopend is. Het Rijksmonument dateert uit dertiende eeuw. Het oude handelshuis werd in 2001 aangekocht door Stichting Werk in Uitvoering. Deze stichting werd in 1986 opgericht en gaf later het middeleeuwse pand de bijzondere bestemming die het nu als kunst(enaars)treffen kent.
De keuze van Koelewijn zal later nader toegelicht worden. De rode draad is de scheiding van water en land. Eén bijzonder schilderij hangt prominent op de schouw in de voorkamer en staat boven dit artikel. Volgens Koelewijn luidt de titel ”BoganaKa” oftewel ”Bort gaat naar Kampen”. Het was het afscheidscadeau van de gemeenteraad van Rijssen-Holten waar Koelewjn voor Kampen burgemeester was. Na de woorden van de gastcurator was er een smakelijk hapje en een smakelijk drankje onder de smakelijke muziek van Kampenaar Geert Sleuring. ”Over smaak valt te twisten,” sloot de burgervader af, ”en misschien vindt u mijn smaak wel smakeloos.”

Met vaart en humor opende burgemeester Koelewijn "zijn" expositie in 't Huys der Kunsten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top