Exclusieve expositie van de Varfdeuze bij Stedelijk Museum Kampen

Exclusieve expositie van de Varfdeuze bij Stedelijk Museum Kampen

Kunst & Cultuur, Nieuws 1 Comment

Vijftien kunstenaars presenteren tijdens Sail Kampen hun beeld van het Kamper stadsfront

Twee uur voordat Sail Kampen 2024 officieel begon, opende Ton Kuper een exclusieve expositie in de Gouden Zaal van Stedelijk Museum Kampen (SMK). De voorzitter van de Varfdeuze presenteerde een variatie aan schilderingen van het beroemde Kamper stadsfront. Vijftien kunstenaars van de Varfdeuze hebben in hun stijl het aanzien van de Hanzestad verbeeld. ’Frontaal Kampen’ is alleen tijdens Sail te bezoeken.

Uniek
Het stadsfront van Kampen vanaf de overzijde van de IJssel wordt alom geroemd. In zowel het Stadhuis als Margaretha siert het de muur. De Wandelvrouw ontdekte het in 2018 (zie onderaan) en zo wordt het aanzien van de stad her en der verspreid. Kunstenaars van de Varfdeuze hebben er zich nu ook aan gewaagd. Vijftien panelen geven het stadsfront weer in hun schilderstijl en -visie.
Kuper is trots op het resultaat. De scharnieren die de panelen aan elkaar verbinden, staan voor hem symbool voor de verbinding binnen de Varfdeuze. Een mooie opmaat naar het 65-jarig jubileum later dit jaar van, naar eigen zeggen, “dé vereniging voor beoefenaars van de beeldende kunst in de regio Kampen”.

Expositie 'Kampen Frontaal'

Exclusief
Met de vele bezoekers van Sail Kampen in het achterhoofd, was Kuper op het idee gekomen van dit project. SMK stelde de Gouden Zaal beschikbaar waar vrijdagmiddag de expositie onder de naam ’Kampen Frontaal’ opende. „Niet als nieuwe politieke partij,” vertelde Kuper, „maar als een kostbaar creatief element in de Kamper- en regionale samenleving.” De meeste kunstenaars komen wel uit Kampen, zoals Henk Jans en Christine Rouwendaal. Beide zijn enthousiast over de unieke expositie. „Echt heel leuk,” zegt Rouwendaal die vier aar geleden uit Zwijndrecht in Kampen neerstreek.
De stadsfrontschilderingen zijn tot en met maandag 1 april, de laatste dag van Sail, te zien. De toegang is gratis en SMK is van elf tot vijf geopend. De Varfdeuze kent een rijke geschiedenis waaraan nu een wederom creatief hoofdstuk is toegevoegd.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Irma

Cool

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x