Verbeelde fotoserie Leo Snoep trekt veel belangstelling (video)
Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws 5 mei 2023, 0 CommentUrsula van de Bunte krijgt bijzondere vondst voor haar expositie
Buren en bekenden figureren in de fotoserie die fotokunstenares Ursula van de Bunte heeft gemaakt over de Kamper verzetsstrijder Leo Snoep. Van de Bunte heeft diens laatste dagen verbeeld in een fotoserie die ze zelf exposeert. De belangstelling is zo groot dat de expositie een maand verlengd wordt en op afspraak te bezoeken is.
Struikelstenen
Aanvullend op haar beeldbijdrage aan ’Struikelstenen in muziek’ (zie onderaan) toont Ursula van de Bunte de laatste dagen van Kamper verzetsstrijder Leo Snoep in een ”associatieve fotoserie”. De visualisaties waren te bezichtigen tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Naar schatting honderd mensen per dag kwamen kijken naar de soms dramatische beelden kijken aan De la Sablonièrekade 3. Voor huisnummer 5 ligt de struikelsteen van Leo Snoep waarover Marco Hulsebos een nummer heeft geschreven en uitgevoerd voor zijn struikelstenenmuziekproject.
Door de grote belangstelling heeft Van de Bunte besloten de expositie nog in stand te houden in haar huis, waarvan de voorkamer nog de sfeer uitademt van een eeuw geleden. Op afspraak via info@UrsulaFotografie.nl of 06-51928628 zijn bezoekers de gehele maand mei nog welkom.
Figuranten
Onopvallend figureren meer en minder bekende Kampenaren op de ”associatieve fotobeelden”. Meestersmid Sven de Lang verbeeldt in zijn authentieke smederij aan de Voorstraat de arrestatie van Leo Snoep. Jolanda Slurink, communicatiemedewerkster bij Stedelijk Museum Kampen, verbeeldt Sara Snoep die de proclamatie leest. Onder de vlag aan de IJssel, waar Snoeps lichaam werd gevonden, ligt een stagiair van Van de Bunte die haar vak en passie fotografie doceert aan het Cibap in Zwolle.
De huidige bewoonster van De la Sablonièrekade 5 verbeeldt oma Snoep met een fotoalbum. Bij uitzondering is Paul Rooyackers ditmaal niet betrokken bij de fotobeelden. De partner van Van de Bunte speelt wel de hoofdrol in de fotoserie ‘De Honderd van Rooyackers’ die deze maand in het kasteel van zijn geboorteplaats Geldrop te bezichtigen is.
Vondst
Kort voor de expositie kreeg Van de Bunte van haar buren op nummer 17 een bijzondere vondst. Bij het opruimen van de zolder, was er een envelop gevonden gericht aan mevrouw de weduwe Snoep. Zo komt alles samen op Bevrijdingsdag aan de De la Sablonièrekade. Een dag eerder hadden burgemeester De Rouwe en wethouder Wonink de expositie bezocht. De komende weken is die mogelijkheid er nog voor de velen die aangaven dezer dagen niet te kunnen. Twee dagen de verbeelde fotoserie tonen van de Kamper verzetsstrijder Leo Snoep bleek veel te kort te zijn.
Het begon allemaal drie jaar geleden toen de Kamper muzikant Marco Hulsebos het verhaal las van Leo Snoep dat door Herman Broers was gereconstrueerd. De struikelsteen voor De la Sablonièrekade 5 werd in 2019 onthuld in bijzijn van familie uit Amerika (zie onderaan). Aan de hand van het artikel van Herman Broers ontstond de fotoserie. De dramatische slotfoto schetst met een rode lijn de route van Snoeps lichaam in de IJssel. Een lijn die doorloopt naar het heden en de expositie van Ursula van de Bunte.
Zie ook:
• Wervelende CD-presentatie ’Struikelstenen in muziek’ sluit project af (video)
• Jo Leo Snoep geëerd met struikelsteen (2019)
• Ursula geeft artistieke invulling aan Open Huizen Dag (2019)
• Artistieke fotografe vestigt zich aan IJsselkade (2018)
Een overzicht van de fotobeelden van de expositie is hier te bekijken in PDF-formaat.
Videobeelden van de totstandkoming van de fotobeelden zijn in onderstaande reportage te zien.