Extra subsidie beschikbaar voor duurzame ondernemers

Extra subsidie beschikbaar voor duurzame ondernemers

Nieuws, Regionaal, Zakelijk 0 Comment

Dankzij lening Energiefonds Overijssel bij Europese Investeringsbank

Tijdens de viering van het tienjarig bestaan van Energiefonds Overijssel hebben betrokken bestuurders een overeenkomst getekend waarmee het fonds tot €50 miljoen kan lenen bij de Europese Investeringsbank (EIB). Hiermee kunnen nog meer energieprojecten in de provincie ondersteund worden. De voordelige leningen komen ten goede aan duurzame ondernemers die hun energieverbruik willen verduurzamen of duurzame energie willen opwekken.

Slagkracht
De investering van de EIB vergroot de slagkracht van het fonds tot eind 2027 tot €330 miljoen. Daarmee kan het fonds meer voordelige leningen uitzetten bij ondernemers met duurzame plannen oftewel voor groene energie- en duurzaamheidsprojecten in de regio.
Het Energiefonds richt zich op projecten die energiebesparing en/of het lokaal opwekken van hernieuwbare energie tot doel hebben, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op bedrijfsdaken. In Kampen begon bijvoorbeeld ITMGroup al jaren geleden hiermee (zie onderaan). In de artikelserie Duurzaam Haatland legde Kamper Nieuws vijf jaar geleden diverse bedrijven langs de meetlat van duurzaamheid (zie onderaan).

Doelen
Met de energieprojecten draagt het fonds bij aan de provinciale doelen voor nieuwe energie in Overijssel. Plus het overkoepelende nationale doel van klimaatneutraliteit in 2050. Alle projecten die met deze financiering gesteund worden moeten dan ook een ”energie-effect” hebben oftewel een afname van energieverbruik. Of het opwekken van duurzame energie. Of een schakel vormen in de weg daarnaartoe.
De lening kwam samen met provincie Overijssel tot stand en is een langgekoesterde wens van de provincie om Europese middelen in te zetten voor ondernemers in de regio’s. In de woorden van gedeputeerde Economie Eddy van Hijum (links op de foto): „EFO draagt al tien jaar bij aan de energietransitie en vermindering van de CO2-uitstoot. Een onafhankelijke, groene en betaalbare energievoorziening is urgenter dan ooit.”

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie provincie Overijssel, vicepresident Kris Peeters (EIB)<br>en Anouk Blüm, algemeen directeur Energiefonds Overijssel (v.l.n.r.), ondertekenen de overeenkomst.

Ondersteuning
„Energiefonds Overijssel ondersteunt het Nederlandse doel om het land in 2050 klimaatneutraal te maken”, aldus vicepresident Kris Peeters van de EIB. Anouk Blüm, algemeen directeur van Energiefonds Overijssel, refereert aan de plaats van ondertekening en vult aan: „De financiering aan de coöperatie Enschede Energie is een mooi voorbeeld van wat we meer kunnen financieren met de middelen van de EIB.”
Het Energiefonds biedt naast hernieuwbare energie en energie-efficiëntie ook financiering voor warmtenetwerken en innovatieve duurzame energieprojecten. De uiteindelijke beslissing over alle investeringen wordt genomen door het fonds, dat in beheer is bij een van de grootste fondsmanagers in impactfinanciering: StartGreen Capital.
De verwachting is dat er dankzij de investeringen van het fonds flink bespaard zal kunnen worden op energiekosten en CO2-uitstoot. In lijn met de doelstellingen van de EIB als klimaatbank van de EU.

Zie ook:
Duurzaam Haatland – ITMGroup (video)
Duurzaam Haatland – Van Dijk Groothandel
Boer & Zn Diervoeders verhuist naar nieuwbouw (2017)
SGP verdiept zich in duurzaam ondernemen (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x