Nieuwe fietsenstalling in de Oudestraat voor ruim zes ton

Nieuwe fietsenstalling in de Oudestraat voor ruim zes ton

Gemeente, Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Gemeente en Bakker Bart kopen leeg pand C&A voor fietsen en horeca

Het leegstaande pand aan de Oudestraat 5 is in een driepartijenovereenkomst gekocht door gemeente Kampen en de eigenaren van Bakker Bart op nummer 7. De gemeente telt ruim zes ton neer en wil in haar gedeelte van het vroegere C&A-pand een gratis fietsenstalling realiseren. Ze loopt vooruit op een ontwikkelingssubsidie. Daarmee verwacht de gemeente een deel van de uitgave voor de zes ton kostende fietsenstalling terug te verdienen.

Impulsaankoop
De gesprekken liepen al enige tijd en niet altijd even vlot want de eigenaar van het pand wilde de winkelruimte het liefst aan één partij verkopen. Uiteindelijk kwamen de Kroonenberg Groep, gemeente Kampen en Bakker Bart gezamenlijk tot een overeenkomst. De gemeente koopt voor ruim € 630.000 het grootste deel van de bijna 1200m2 metende vloeroppervlakte. De buren op nummer 7 kopen voor iets minder het resterende deel. Judith van der Weerd en haar man Patrick Kroon, eigenaren en uitbaters van Bakker Bart, gaan van 180m2 naar 450m2, een lang gekoesterde wens.
Het pand bestaat uit appartementen op de verdiepingen en winkelruimte op de begane grond. Vanwege de beperkte lichtinval op de begane grond was een transformatie naar woningen, kantoorruimte, horeca of hotel niet realistisch. De aankoop biedt volgens de gemeente ”kansen om een flinke impuls te geven” aan de ontwikkelopgave die er ligt in de kop van de Oudestraat. Een tweede reden dat er over impulsaankoop gesproken kan worden, is de voor en door de gemeente verwachte subsidie in het kader van ’Impulsaanpak winkelgebieden’. In de Stentor laat Judith van der Weerd vallen dat het hen als kopers nog meer kost, namelijk overdrachtsbelasting waarvan de gemeente als overheid is vrijgesteld.

Bakker Bart (Patrick Kroon & Judith van der Weerd) naast het grotendeels door de gemeente aangekochte pand.

Impulsaanpak
Met de aankoop loopt de gemeente vooruit op de verwachte subsidie vanuit het hiervoor genoemde Rijksoverheidsprogramma. Daarmee wil de overheid ”stimuleren dat gemeenten (delen van) binnenstedelijke winkelgebieden omvormen tot toekomstbestendige gebieden met een stevige sociale en economische basis”. Gemeente Kampen heeft hiervoor al een ontwikkelingsstrategie vastgesteld voor de kop van de Oudestraat. Het gebied van de Geerstraat tot de Bovenkerk moet van een ”doorgangsgebied” overgaan naar een ”verblijfsgebied” waarin wonen, recreatie, cultuur, historie en detailhandel samenkomen.
Omvorming naar “wonen” komt tot uiting in de ontwikkeling van veertig appartementen in de voormalige theologische bibliotheek tegenover het voormalige C&A-pand. Hierover buigt zich al lange tijd een externe partij. In het nu aangekochte pand wil de gemeente een gratis fietsenstalling realiseren voor 800 rijwielen. Daarnaast wordt gedacht aan een openbaar (invaliden)toilet, kluisjes, buggystalling, fietsverhuur en een loketfunctie voor Handhaving. De fietsenstalling voor winkelpersoneel halverwege de Oudestraat bovenstrooms verdwijnt en waarschijnlijk ook de publieke fietsenstalling aan het begin van de Oudestraat bovenstrooms.

Het grotendeels door de gemeente aangekochte voormalige pand van C&A.

Beleidsconflicten
Voor de bouwplannen van het pand tegenover Bakker Bart moet nog een omgevingsvergunning worden afgegeven. Daarbij zal op onderdelen afgeweken moeten worden van het bestemmingsplan. Als dat al lukt, wordt dat een proces van de lange adem. Inzake de financieel forse aankoop van het C&A-pand, geeft de gemeente toe dat dat in strijd is met haar beleid van de afgelopen jaren tot het afstoten van gemeentelijk vastgoed. Ze verdedigt dit door te wijzen op het grote ”maatschappelijk rendement”. Verantwoordelijk wethouder Bas Wonink reageert kortweg met de opmerking dat dit een ”structurele aankoop” betreft.
Al met al zal het nog lang duren voordat de eerste broodjes gebakken worden en de eerste fietsen gestald in het bovendien momenteel compleet gestripte pand.
Van der Weerd en Kroon hopen op volgend jaar maar Wonink gaat daar niet van uit. Voor de subsidie, waarop de gemeente rekent, moet het gehele project binnen zeven jaar zijn afgerond. Die zou de ”onrendabele top” van de forse investering moeten verzachten. Zoals meer groen de omgeving zou moeten verzachten. De plannen voor het gebied zijn al bijna even talloos en omvangrijk als de aankoop van het pand dat de C&A half november 2021 verweesd achter liet.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x