Fokko warmt publiek op bij Blue Music

Fokko warmt publiek op bij Blue Music

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Akoestische sessie in aanloop naar CD-presentatie in ’t Ukien

Fokko is terug van weggeweest. De voorman van wijlen Jeremy’s en Want Want presenteert vanavond zijn solo-CD ’Stadaarnietzodoeiets’. In naam solo maar in de praktijk begeleid door zijn vaste muzikanten. Deze middag gaf hij een voorproefje bij platenzaak Blue Music in de Oudestraat. Tussen de platenrekken werden zonder versterking enkele nummers ten gehore gebracht. Fokko rockt weer en in ’t Ukien gaan de knoppen straks wel vol open.

Luister en huiver
De, ook volgens 3FM en TMF veelbelovende, punkband Jeremy’s ging in 2009 uit elkaar. Een jaar later kwam Fokko terug met de ”powerpopband” Want Want die enkele culthits scoorde waaraan ook Daniel Lohues meewerkte. Fokko bracht daarna enkele EP’s uit en toerde rond langs huiskamers. Toen verdween hij naar het zuiden maar is daarop na twee jaar teruggekomen. Zijn muzikale vrienden verwelkomden hem en samen hebben ze nu de CD ’Stadaarnietzodoeiets’ uitgebracht, die ook verkrijgbaar is in elpeehoes.
De rode draad van Fokko is herkenbaar: doordachte teksten op stevige muziek, hetgeen zijn wortels in de punk verraadt. De onderwerpen lijken minder doordacht en vaak uit het leven gegrepen. Het leven van, inmiddels, een dertiger maar wel iemand die niet is verzand in een gezapig leven. Op de nieuwe CD komen nog steeds meerdere liefdesrelaties langs of pogingen daartoe.

Fokko's muzikanten Emiel, Jurro en Gelke ondersteunden de zanger meer mentaal dan instrumentaal.

Blue Music
De platenzaak van Geert Bloupot aan de Oudestraat vlakbij de Bovenkerk vormt graag een ’huiskamer’ voor debuterende muzikanten of een intiem optreden van reeds gevestigde Kamper muzikanten. Fokko (officieel woonachtig in Zwolle) bracht op akoestische gitaar een aantal nummers van de nieuwe CD ten gehore maar ook de gouwe ouwe ’Bij mij thuis’ omdat dat ”zo’n leuk akoestisch nummer is”.
Zijn twee jaar in Breda hebben hem geïnspireerd voor een nummer over de Efteling en hij blijkt zelfs voor zijn liefje naar de sportschool geweest te zijn. Een stukje ”publiekparticipatie” kon niet ontbreken. Na een zeer korte oefening kreeg het publiek ook de ondersteuning die Fokko genoot, te weten van Emiel, Jurro en Gelke. Mentale en vocale ondersteuning gezien het vrijwel ontbreken van muziekinstrumenten. Vanavond in ’t Ukien zal het er minder lieflijk aan toegaan.

Hoesontwerp en platenlabel
Een oude bekende van Fokko heeft de hoes ontworpen, op CD- en LP-formaat hoewel in dat laatste ook een CD zit. Peter Palland vertelde aan Kamper Nieuws hoe hij op de sokken kwam die de hoes sieren. ”Fokko blijft een held op sokken,” lacht hij, ”en uit zijn nummers spreekt vaak een zekere kinderlijke naïviteit”. Zijn vriendin Hilde valt hem bij en heeft daarover meegedacht.
De CD is uitgebracht door STOUT Muziek, een ”fris label uit het midden van het land, gericht op de beste muziek in het Nederlands”. Naast Fokko zit bij dat label ook Nieuwegrond, die recent het nummer ’Meisje met bagage’ uitbracht. ’Bagage’ heeft betrekking op vrouwelijke rondingen. Een vergelijkbare taalcreativiteit legt Fokko graag aan de dag. Zijn nummers tonen het voorbehoud van een relatie met een zanger. Voor je het weet, schalt, zoals in Blue Music, door de hele zaal voor een veelkoppig publiek: ”Kim, ik deed mijn best!”

Jong en oud waren aanwezig bij het akoestisch optreden van Fokko.

Zie ook:
Fokko ‘komt even tot zichzelf’ en rockt weer (De Brug)
Vijfsterrenrecensie (lluid.nl)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x