Nieuwe jeugdburgemeester van Kampen geïnstalleerd

Nieuwe jeugdburgemeester van Kampen geïnstalleerd

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Franco Koelewijn volgt Rosalijn van Zijtveld op

Gewoonlijk heeft een gemeente één burgemeester. Kampen kent echter twee burgemeesters, één voor de jeugd en één voor volwassen. Na een jaar het ambt van jeugdburgemeester bekleed te mogen hebben, is vandaag Rosalijn van Zijtveld opgevolgd door Franco Koelewijn. Een naamgenoot van de burgemeester voor de grote mensen, Bort Koelewijn. Ver terug in de tijd ligt er wellicht een familieverband.

Derde jeugdburgemeester
Franco Koelewijn (11 jaar, groep 7) wordt de derde jeugdburgemeester van Kampen. Vorig jaar volgde Rosalijn van Zijtveld de eerste jeugdburgemeester Fiene d’Alfonso op (zie onderaan). Na de gebruikelijke ambtstermijn van een jaar heeft Rosalijn de ambtsketting doorgegeven aan Franco. Rosalijn kijkt terug op een druk maar leuk jaar.
Als voorbeelden van mooie optredens noemt ze Sinterklaas, de Bevrijdingsloop en de Dodenherdenking. Op 4 mei vroeg ze bij het oorlogsmonument langs de IJssel aan de grote mensen ”waarom wij hier jaarlijks staan” en suggereerde enkele antwoorden (zie onderaan). Ook vond ze het leuk om zich bezig te houden met Art4Kids.
Veiligheid en eenzaamheid waren twee van haar speerpunten. Ze ging op de koffie bij ouderen in Margaretha en heeft alle scholen aangeschreven om gevaarlijke verkeerssituaties in kaart te brengen. Uiteindelijk ging ze met de Engelenbergschool aan de slag. Dit project loopt nog en daarbij blijft Rosalijn betrokken. Haar moeder kreeg als steun en toeverlaat in het afgelopen jaar een bloemetje.

Als steun en toeverlaat krijgt de moeder van Rosalijn een bloemetje.

Volop ambities
Burgemeester Bort Koelewijn noemde de sollicitatiebrief van zijn nieuwe jeugdcollega Franco ”mooi”. Er stonden veel ideeën en ambities in. Zo wil Franco meer aandacht voor gehandicapten (steun en extra geld voor hulp) en sport (betere velden, zoals bij het Cruyff Court en het skatepark).
Andere aandachtspunten die hij noemt, zijn hulp voor slachtoffers van scheiding of kindermishandeling, buitenlanders betrekken bij Kampen en mensen, die plastic afval laten slingeren, harder aanpakken. Zaterdag gaat Bort de punten samen met Franco uitwerken.
Bij de sollicitatiecommissie viel hij op door zijn assertiviteit. Behalve vragen beantwoorden, stelde hij op zijn beurt vragen aan de commissieleden. In totaal waren er volgens Bort Koelewijn zeven sollicitanten waarvan er met drie of vier kandidaten is gesproken. Uiteindelijk kreeg Franco vanmiddag de ambtsketen om die hij ”heel erg cool” vindt.

Stevig genieten
De burgemeester voor de grote mensen ziet het jeugdburgemeesterschap als een mooi schakel tussen ”het statige stadhuis” en de Kamper inwoners. Dankzij zijn goede jeugdburgemeester Rosalijn kon Bort dit jaar ”met gerust hart” op vakantie.
Nadat Rosalijn Franco de ambtsketen had omgehangen, sprak Bort de eed uit waarop Franco instemde. Even werden hem de zenuwen teveel maar hij herstelde zich en vertelde de aanwezigen, waaronder familie, raadsleden en pers, over zijn plannen.
In zijn sollicitatiebrief schrijft hij dat hij van grappen houdt maar zijn naam is geen grap. Zowel Franco’s vader als burgervader Bort komen uit Spakenburg maar Koelewijn is daar een veel voorkomende naam.
In haar laatste woorden wees Rosalijn erop dat een jaar snel voorbij gaat. Ze geeft Franco het advies mee om ”stevig te genieten”.

Franco Koelewijn en Rosalijn van Zijtveld tijdens de eedaflegging.

Zie ook:
Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers
Rosalijn volgt Fiene op als jeugdburgemeester van Kampen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x