Wouter Berns opent galerie Tripmaker aan Oudestraat (video)

Wouter Berns opent galerie Tripmaker aan Oudestraat (video)

Achtergrond, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Eerste eigen ’toonzaal’ in voormalige schoenmakerij Bolinde

Hij exposeerde al voordat hij was afgestudeerd. In 1991 exposeerde Wouter Berns in Oud-Zevenaar, een dorp in zijn geboortegemeente Zevenaar. Het exposeren vervolgde en nu heeft de kunstschilder zijn eerste eigen expositieruimte. Hij heeft de schoenmakerij van Bolinde omgevormd tot een ruime galerie. Op zijn nieuwe uitvalsbasis vertelt hij voor de camera over zijn expositie ’De vrije wereld van Wouter Berns’.

Galerie Tripmaker
Na 21 jaar bij huis aan de Boven Nieuwstraat min of meer een galerie gehad te hebben, ging Berns samen met zijn vrouw Marieken Westerink op zoek naar een nieuwe locatie. Na eerst de knoop doorgehakt te hebben om in Kampen te blijven. Westerink werkt in Den Haag en reist, tot de coronacrisis haar bij huis hield, van Hanzestad naar Hofstad en vice versa.
Als één van de laatste studentengeneratie kwam Berns in 1988 naar de Kamper Kunstacademie die daarna naar Zwolle verkaste. Zoals hem toen de mooie ligging aansprak, zo heeft nu de centrale ligging van Kampen de doorslag gegeven hier te blijven. Reizen doet Berns veel en dat heeft ook de inspiratie gegeven tot menig schilderij, zo vertelt hij voor de camera (zie onderaan).
Daarop sluit onbedoeld de naam Tripmaker op aan. Eigenlijk verwijst de naam naar de rijke bierbrouwer Dirick Tripmaker die rond 1500 in het pand woonde. Ten tijde van Bolinde sprak een monumentenbordje over het geboortehuis van Jacob van Deventer (zie onderaan) maar dat zou onjuist zijn. Berns zoekt het nader uit.

Een divan en een schilderij in de hoek van de nieuwe galerie Tripmaker van Wouter Berns.

De vrije wereld
In contradictie met de huidige coronabeperkingen heeft Berns zijn ’thuistentoonstelling’ de naam meegegeven ’De vrije wereld van Wouter Berns’. Hij laat zich niet beteugelen en schildert dagelijks in zijn werkplaats op het industrieterrein. Voor hem komt eerst het reizen in zijn hoofd en vervolgens het echte reizen om zich erin te verdiepen.
Op zaterdag en zondag is de galerie geopend en licht Berns aan de bezoekers zijn werk graag toe. Tijdens het interview zien Berns en Westerink meerdere passanten halt houden voor de etalage waarmee zij hun keuze bevestigd zien voor de nieuwe centrale locatie aan de Oudestraat 190.
Berns exposeert zo’n vijf tot zes keer in galeries elders. Op zijn thuisbasis wil hij thematentoonstellingen houden met collega-kunstenaars. In september zullen werken te zien ontstaan in deze crisistijd rondom het coronavirus. Het huidige modewoord ’verbinding’ komt terug in zijn woorden: de Kamper kunstschilder ”verbindt concreet realisme met imaginaire verbeelding”.

Zie ook:
Schoenmaker Bolinde sluit definitief de deuren (video)
Monument in Oudestraat uitgelicht als geboortehuis

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x