Antieke gedenkplaat Geert van Wou gerestaureerd

Antieke gedenkplaat Geert van Wou gerestaureerd

Geschiedenis, Kerk, Nieuws 0 Comment

Wethouder Nieke Jansen onthult eerbetoon aan Kamper klokkengieter in koor Bovenkerk

Ofschoon zijn klokken in de toren van de Bovenkerk opnieuw niet mogen worden geluid, wordt degene die ze goot in de middeleeuwen niet vergeten. De gedenkplaat aan Geert van Wou, die begin vorige eeuw in het koor werd gemetseld, is gerestaureerd. Wethouder Nieke Jansen onthulde het op toonhoogte, dat waarin Van Wou uitblonk.

Eerbetoon
Op de plaats waar Geert van Wou is begraven in de Bovenkerk, werd begin vorige eeuw een gedenkplaats aangebracht. Een artikel in de Kamper Almanak uit 1935 spreekt over een bronzen plaat. Hette Meijering sprak afgelopen vrijdag over messing. De voorzitter van het Kamper klokkenluidergilde ’Geert van Wou’ leidde de onthulling in. De exacte plaats van het graf van Wou is niet bekend maar hij zou begraven zijn in het koor van de Bovenkerk.
In de buitenzijde aan de achterkant van het koor is het eerbetoon aangebracht. “Donderdag 14 October 1909, des n.m. te half twee, kwam, behalve de daartoe gevormde Commissie en het Kerkbestuur, een kleine kring van belangstellenden bijeen achter de plaats van het vroegere Hoogaltaar in de kooromgang der Bovenkerk voor de onthulling” aldus de geschiedschrijving.

Nieke Jansen & Hette Meijering bij de te onthullen gedenksteen aan Geert van Wou.

Restauratie
Camille Esser uit Weert heeft de tekst in gotisch schrift gegraveerd naar een ontwerp van de van grote projecten in Amsterdam bekende architect ir. P.J.H. Cuypers die rond 1900 ook in Kampen inmiddels een bekende bouwmeester was.
De door de jaren heen verweerde en onleesbaar geraakte letters, tot leedwezen van het klokkenluidersgilde. De leden daarvan ondernamen pogingen de gedenkplaat te restaureren. Mede mogelijk gemaakt door bouwbedrijf Hanzebouw, heeft meestersmid Sven de Lang uit de Voorstraat zorg gedragen voor een fraaie restauratie. Een tweede punt van spijt, zo vertelde Meijering, is het feit dat de klokken van de Bovenkerk weer niet geluid mogen worden. Na de eerdere torenrestauratie (zie onderaan) door Hanzebouw, moeten nu de hellende gewelven van de Bovenkerk eerst aangepakt worden. Daarom staat de Bovenkerk momenteel ook vol met steigers.

Onthulling
In haar laatste dagen als wethouder van Cultuur, omdat het nieuwe college donderdag geïnstalleerd wordt, mocht Nieke Jansen de gedenkplaat onthullen. In stijl vroeg ze een aanwezige gildelid een toon in te zetten. Van Wou wist klokken perfect op toon te gieten, en zelfs in toonreeksen, had Meijering verteld. Vervolgens trok Jansen met een klokkenkoord de vlag van het gilde weg.
Bij de borrel na afloop zorgde klokkenluider Patrick Broekema voor een toepasselijke context. Terwijl een gewone luit op de piano lag, speelde hij op een theorbe, een basluit zoals ze die begin zeventiende eeuw maakten. Dit alles als eerbetoon aan de majestueuze klokkengieter Geert van Wou.

Klokkenluider Patrick Broekma bespeelt de theorbe.

Zie ook:
Klokkengietertapes deel 1: Geert van Wou
Geert van Wou – de oude (Kamper Almanak 1935)
Wijzerplaten keren terug op gerestaureerde toren Bovenkerk (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x