Geen huurverhoging voor wijkcentrum ’t Middelpunt
Gemeente, Nieuws 4 augustus 2017, 0 CommentBeheer terug bij gemeente en toekomst wijkvereniging ongewis
Met de teruggave van het beheer over het wijkcentrum aan de eigenaar, oftewel gemeente Kampen, houdt de wijkvereniging nog niet op te bestaan. Dat geldt vooralsnog wel voor haar activiteiten tenzij de groepen binnen de vereniging een andere locatie kunnen vinden. De gemeente blijkt geen huurverhoging aangezegd te hebben en met de andere gebruikers van het zogenaamde Krachtpand zijn nu afzonderlijk huurovereenkomsten gesloten.
Wijkvereniging Flevowijk Cellesbroek Middenwetering kampt met een onderbezet bestuur en verkeert al langere tijd in financieel zwaar weer. Om die reden is een punt gezet achter het gebouwbeheer waarmee de diverse activiteitsgroepen dakloos zijn tot ze zelf een onderkomen vinden. De wijkvereniging beheerde wijkcentrum ’t Middelpunt en had in 2015 toestemming gekregen van de gemeente om het marktconform onder te verhuren aan andere gebruikers van het gebouw. Na een grondige verbouwing in 2015 trok in mei 2016 het activiteitencentrum van het RIBW in het pand aan de Lamoraal van Egmondstraat.
Medegebruikers
Met Stichting de Trans (gehandicaptenzorg en -begeleiding) en het RIBW GO (beschermd wonen en ambulante begeleiding Groep Overijssel) zijn nu ”rechtstreekse huurovereenkomsten gesloten”, licht gemeente Kampen toe, ”en in goed onderling overleg wordt zorg gedragen voor gezamenlijke voorzieningen en verplichtingen.” Zij zetten hun activiteiten in het pand voort. De gemeente gaat in overleg met het bestuur van de wijkvereniging hoe nu verder. De wijkvereniging, opgericht in 1986, kent nog enkele actieve bestuursleden. Om de schulden te vereffenen, zou een faillissement uitgesproken moeten worden maar zover is het nog niet. Dat is aan het bestuur dat onbereikbaar is voor commentaar.
Krachtpand
De aanpak van gemeentelijk vastgoed is volop in ontwikkeling. In het kader van het maatschappelijk vastgoeddilemma (daarover later meer) kunnen panden als ’krachtpand’ worden aangewezen. Ze zijn technisch in orde en goed te exploiteren. Daarnaast kennen ze een maatschappelijke waarde en hebben een functie voor de omgeving. Zo is ook ’t Middelpunt in 2015 aangemerkt als krachtpand. Het leent zich bij uitstek voor gebruik als inloop- en ontmoetingscentrum. Alle voorzieningen zijn gelijkvloers en tijdens de grondige renovatie, waarbij onder andere het dak is vervangen, zijn alle drempels weggehaald om rolstoelvriendelijk te zijn. Over de invulling van de vrijgekomen ruimtes met het vertrek van de wijkvereniging ”wordt de komende tijd nagedacht,” laat de gemeente weten, ”en hierover zal ook met inwoners en organisatie in contact getreden worden.”
Samenwerking
In haar huidige termijn zet het college van B en W in op een verbeterde samenwerking tussen gemeente en wijkverenigingen of dorpsbelangen. Concreet komt daaruit de proef voort met wijkverbinders die twee jaar zal duren. Met de wijkverbindster van de Flevowijken, Tamara Pietersz, heeft de redactie meerdere malen contact gehad maar zij kon geen informatie verstrekken. Wethouder Spaan, die als wethouder de Flevowijken in zijn portefeuille heeft, was al voor het collegereces van de komende weken afwezig. ”Het college wil de samenwerking verder optimaliseren”, laat een contactpersoon van de gemeente weten. ”De dorpshuizen en wijkcentra kennen ieder een eigen werkwijze waardoor ze lastig met elkaar te vergelijken zijn. Als gemeente proberen we ze zoveel mogelijk te faciliteren.” Wijkcentrum ’t Middelpunt valt voorlopig geheel onder de hoede van de gemeente.
Zie ook:
• Wijkcentrum ’t Middelpunt houdt op te bestaan
• Maatschappelijk vastgoed in Kampen (GBK)