Verbranding hout snoeiafval in buitengebied niet meer toegestaan

Verbranding hout snoeiafval in buitengebied niet meer toegestaan

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Geen ontheffingen meer dus verboden als in bebouwde kom

Zoals beloofd in het coalitieprogramma, stopt de gemeente met het verlenen van ontheffingen voor verbranding van hout en snoeiafval buiten de bebouwde kom. Daarbinnen was het al verboden. In het buitengebied zal alleen nog bij calamiteiten ontheffing verleend worden. Omdat het een traditie is, blijft een ontheffing mogelijk voor het paasvuur in Wilsum.

Kampvuren
De ontheffing voor het traditionele paasvuur in Wilsum, die nu drie jaar geldig is, gaat gelden voor één jaar. De andere resterende mogelijkheid van ontheffing zijn calamiteiten, zoals gif en zieke bomen of struiken waarvoor verbranding ter plaatse de enige optie is. Voor kampvuren worden evenmin ontheffingen meer verleend. Als men geen overlast veroorzaakt, blijft het gebruik van een vuurkorf op eigen terrein wel mogelijk.
Op grond van de Wet Milieubeheer (WM) kunnen ontheffingen gegeven worden mits er geen schadelijke milieugevolgen optreden. Meestal is dit wel het geval door de verbranding in niet-geconditioneerde omstandigheden waardoor veel verontreinigde stoffen vrijkomen. De huidige noodontheffingen, volgens burgemeester Koelewijn zijn dat er nog drie, lopen ongewijzigd door gedurende de geldigheidstermijn en stoppen dan definitief.

Snoeiafval in gemeente Boxtel wordt verbrand in het buitengebied.

Vreugdevuren
Verbranding van hout en snoeiafval in houtkachels en vuurkorven valt buiten dit stookbeleid en buiten de ontheffingsmogelijkheid in de Wet Milieubeheer. Handhaving is alleen mogelijk bij overlast zoals stank en rook van open haarden, kachels, vuurkorven en barbecues dit kunnen veroorzaken voor omwonenden. Om dat te voorkomen staan er tips en informatie op stookwijzer.nu.
Ook vreugdevuren vallen buiten het stookbeleid en staan er zelfs helemaal los van. Op vreugdevuren binnen de bebouwde kom, zoals gebruikelijk met de jaarwisseling, is geen Wet Milieubeheer van toepassing. Dit valt onder openbare orde en de APV. Portefeuillehouder Bort Koelewijn schat in dat die vuren dit jaar niet doorgaan omdat het coronaregime geen publiekelijk vermaak toestaat. Zo ook geen tentjes of muziek. Koelewijn verwacht evenmin vuurcontainers tijdens de jaarwisseling. Daarvoor bestond al de restrictie van schoon hout en geen oud danwel verontreinigd hout of snoeiafval.

Zie ook:
Veel vuur maar alles onder controle
Hulpdiensten beleven geen bijzondere jaarwisseling

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x