Kampen neemt (nog) geen standpunt in over omgekeerde vlaggen

Kampen neemt (nog) geen standpunt in over omgekeerde vlaggen

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Uiting van boerenprotest in stikstofcrisis niet overal aanvaard

Waar in andere plaatsen discussie woedt over de protestuiting van de Nederlandse vlag op z’n kop, of deze al verwijderd worden door lokale overheden, daar heeft Kampen nog geen standpunt over deze kwestie. „In gemeente Kampen zijn nog geen omgekeerde vlaggen op openbare en/of gemeentelijke eigendommen aangetroffen,” reageert burgemeester De Rouwe desgevraagd.

Massaal
Tijdens de coronacrisis werd in Kampen hier en daar al een omgekeerde Nederlandse vlag uitgehangen als protest tegen het overheidsbeleid. In de huidige stikstofcrisis, die de landelijke overheid allereerst aan de agrarische sector toeschrijft, is de uiting massaal overgenomen door boeren als protest en door burgers als steunbetuiging aan de gewraakte boeren.
Behalve aan particuliere gebouwen zoals woonhuizen, hebben actievoerende boeren in tal van plaatsen ook omgekeerde vlaggen aan gemeentelijke eigendommen in de publieke ruimte, zoals lantaarnpalen, bevestigd. Dit is tegen het zere been van onder andere oorlogsveteranen, die stellen voor het Nederlandse volk gestreden te hebben, al waren ze op NAVO-missie in het buitenland.

Oldebroek
Om die reden liet burgemeester Tanja Haseloop van Kamper buurgemeente Oldebroek vorige week omgekeerde vlaggen aan gemeentelijke eigendommen verwijderen. „We hebben rekening te houden met gevoelens van andere mensen,” laat zij in een reactie op social media weten. Verontwaardigde reacties op de brief maken een vergelijking met de regenboogvlag, die na een aangenomen raadsmotie sinds vorig jaar ook in Oldebroek wordt gehesen bij het gemeentehuis. Dit is ook een specifieke steunbetuiging aan een bevolkingsgroep, te weten de LHBTI+-gemeenschap.
„Deze twee situaties zijn niet met elkaar te vergelijken,” laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten maar hij laat een nadere duiding over het hoe en waarom achterwege. Een andere steunbetuiging, die gemeente Oldebroek publiekelijk uitdraagt, is die aan het Oekraïense volk dat in oorlog is. Op social media en bij het gemeentehuis wappert de Oekraïense vlag. De kritiek op deze uitingen van een niet-neutrale overheid nemen toe, ook binnenskamers de gemeente.

Overleg tussen boeren en bestuurders in het Kamper gemeentehuis.

Kampen
Meerdere gemeenten hebben omgekeerde vlaggen aan met name lantaarnpalen verwijderd, hoewel Hoogeveen daarop terugkwam. Gemeentewerkers werden geïntimideerd bij hun ’opschoonactie’ en gemeente Hoogeveen concludeerde dat er ”te veel ophef is ontstaan over het verwijderen dus blijven de omgekeerde vlaggen nu hangen.” Voorlopig tijdens de zomer ”zolang ze veilig hangen.”
„In Kampen zijn nog geen omgekeerde vlaggen op openbare en/of gemeentelijke eigendommen aangetroffen,” laat burgemeester Sander de Rouwe desgevraagd weten. „Derhalve neemt gemeente Kampen hierover (nog) geen standpunt in.”
Enkele weken geleden nam hij een oproep in ontvangst om te protesteren in Den Haag tegen de stikstofplannen. Zo’n veertig Kamper boeren waren met hun trekkers naar het gemeentehuis getogen om hun verontwaardiging kenbaar te maken dat zij moeten opdraaien voor de stikstofcrisis, waaraan evengoed andere sectoren, zoals de luchtvaart, bijdragen. Verder blijft het rustig in Kampen. Particulier wordt wel door de hele gemeente heen omgekeerd gevlagd. Volgens de boodschap van de scheepvaart of tijdens de Tweede Wereldoorlog: er is een schip of een land in nood. En heden: ”blauw wit rood, boer in nood”.

Laatste nieuws
Vrijdag 22 juli heeft burgemeester Tanja Haseloop-Amsing (Oldebroek) laten weten dat er in haar gemeente, met name in de kern Wezep opnieuw veel vlaggen omgekeerd opgehangen zijn aan gemeentelijke eigendommen. De inmiddels ontstane sfeer van intimidatie noemt ze “onacceptabel”. Gemeente Oldebroek bekijkt nu hoe hiermee verder te gaan.
Verder op de Veluwe heeft gemeente Ermelo laten weten de omgekeerde Nederlandse vlaggen niet te gaan weghalen. De vlaggen mogen blijven hangen, mits ze geen gevaar voor de (verkeers)veiligheid opleveren. De gemeente geeft aan begrip te hebben voor de situatie van de boeren.
In Kampen blijft het intussen rustig. Er zijn nog geen omgekeerde vlaggen aan gemeentelijke eigendommen gesignaleerd dus de gemeente neemt hierover nog geen standpunt in.

Zie ook:
Tweet gemeente Oldebroek
Mars voor de vrijheid in Kampen (2021)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x