Einde fietspad Kamperveen: Welkom in Oldebroek

Einde fietspad Kamperveen: Welkom in Oldebroek

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Verhard fietspad naar Geldersche Gracht gaat na gemeentegrens over in grasland


Kampen kent veel fietsroutes en fietspaden. Als ze een gemeente- of provinciegrens overschrijden, merk je daar doorgaans weinig van. Langs één grens van Kampen en Oldebroek is dat wel anders. Waar de Geldersche Gracht de gemeentegrens vormt, gaat het fietspad vanaf de Leidijk na een mooie brug over in grasland. Oldebroek maakt het werk van Kampen niet af. Voor scholieren en toeristen een gemiste kans.

De nieuw aangelegde Jan van der Vloetbrug over de Geldersche Gracht.

Dorpsommetjes
Bijna tien jaar geleden kregen inwoners van de kernen rond Kampen de mogelijkheid om wensen en ideeën te spuien ter verbetering van hun leefomgeving. Na overleg tussen gemeente en lokale belangenverenigingen werden deze vastgelegd in een ’Dorpsplan Plus’. Zalk leverde dat mooie bankjes en interessante informatieborden op. Op de dijk langs het Zalkerbos naar Hattem bijvoorbeeld verschenen zitbankjes en een informatiepaneel over het verdwenen kasteel Buckhorst. In Kamperveen wilde men nieuwe fiets- en wandelroutes aanleggen. Voor deze nieuwe routes zijn in 2012 en in 2013 nieuwe fiets- en voetpaden en bruggen aangelegd. De ’dorpsommetjes’ werden donderdag 16 mei 2013 feestelijk geopend door Kamper wethouder Treep.

Klein Oeverpad
In de wandelroute rondom de Geldersche Gracht zag Kampen een mooie fietsroute. Langs mini-camping Edelveen werd van de Leidijk naar de Geldersche Gracht een met betonplaten verhard fietspad aangelegd en over het water een houten brug. Deze Jan van der Vloetbrug is genoemd naar de wijkcoördinator die zich zeer veel moeite getroost heeft voor om dit alles te realiseren. Na de brug heeft gemeente Oldebroek echter niet het vervolg van het fietspad aangelegd. Volgens buurtbewoners waren hierover afspraken gemaakt maar Oldebroeker wethouder Groot ontkent dit. Daarnaast wijst zij erop dat Kampen aan het begin van het fietspad naar de gracht aan kan geven dat het verharde pad doodloopt. Betrokken functionarissen bij gemeente Kampen waren niet bereikbaar voor commentaar. Zij zijn niet meer werkzaam bij de gemeente of op moment van publicatie met vakantie.

Het nieuw aangelegde fietspad van de Leidijk naar de Geldersche Gracht.

Overleg
Lydia Groot heeft de gemeenteraad van Oldebroek laten weten dat haar College van B&W bereid is het fietspad aan te leggen middels cofinanciering. De helft van de benodigde kosten zou moeten komen uit een ander potje, bijvoorbeeld van de provincie (Gelderland of Overijssel). De betrokken waterschappen willen meewerken alsmede de pachter wanneer hij compensatiegrond krijgt. Hierin wil Kampen wel iets betekenen evenals dat Kampen bereid is mee te betalen volgens huidig verantwoordelijk wethouder Meijering. Hij heeft contact met zijn vrouwelijke collega en in oktober is er een overleg tussen hun beiden gepland.

Discussie
Aan de kant van Zuideinde is één zijde langs de Geldersche Gracht, een afwateringskanaal dat gegraven is in de vijftiende eeuw, bewoond. De aanwonenden hebben de afgelopen jaren meermaals de wens tot een fietspad uitgesproken maar die signalen hebben de Oldebroeker wethouder niet bereikt, naar haar zeggen. Zij hoort enkel reacties uit Kampen. Om een einde te maken aan de discussie wil zij nu met de gemeenteraad van Oldebroek in overleg. De verantwoordelijk ambtenaar in Oldebroek heeft nimmer gereageerd, volgens de bewoners waarvan er één in een monumentale boerderij een Rustpunt heeft ingericht. Hij ziet graag meer toeristen langskomen. Een scholiere, die dagelijks naar Scholengemeenschap Pieter Zandt fietst, wil graag een fietspad om het gevaarlijke (landbouw)verkeer op de Leidijk zoveel mogelijk te vermijden. Datzelfde geldt voor twee jeugdige Grachtbewoonsters die volgend jaar naar de Pieter Zandt hopen te gaan. Vooralsnog lijkt het erop dat ze voor hun twaalfde verjaardag beter geen mooie toerfiets kunnen vragen maar een stevige mountainbike.

De Jan van der Vloetbrug aan het einde van het Klein Oeverpad mondt uit in gras.

Een bewerking van dit artikel is gepubliceerd op Locourant.nl.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x