Gemalen houden waterpeil beheersbaar (video)

Gemalen houden waterpeil beheersbaar (video)

Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Waterschap laat gemalen op volle toeren draaien

De aanhoudende regen van de afgelopen weken brengen eindelijk het grondwaterpeil naar een gebruikelijk niveau. Het water in de toch al goed gevulde sloten, weteringen, meren en kanalen steeg vorig weekeinde met 20 tot 34mm regen nog hoger. Het waterschap houdt het waterpeil binnen de perken door de gemalen op volle toeren te laten draaien.

Gemalen
Het overtollige water wordt vanuit het werkgebied van WDODelta naar de IJssel, Zwarte Water, Vecht, Zwartemeer en Vollenhovermeer gepompt door de grote(re) gemalen Stroink (Vollenhove), Zedemuden, Kostverlorenzijl (Zwartsluis), Streukelerzijl, Galgenrak, Kloosterzijl (Hasselt), Veneriete, Nieuw Lutterzijl (Kamperzeedijk), Broekhuizen (Dalfsen), Katerveer (Zwolle) en Ankersmit (Deventer).
De kleinere gemalen zorgen ervoor dat het waterpeil in de polders beheersbaar blijft. Al dit water wordt uiteindelijk afgevoerd naar het IJsselmeer. Diverse waterbergingen, die in het verleden zijn aangelegd, staan vol water en bewijzen hun diensten.

Volgelopen waterberging Engelgaarde in Meppel

Waterstand
Al een aantal weken is er sprake van een verhoogde waterstand op de IJssel, het Zwarte Water en de Vecht. Het water op deze rivieren zal nog verder stijgen door de harde westenwind die het water opstuwt.
De balgstuw bij Ramspol werd afgelopen zondag tijdelijk gesloten om het water richting Zwartemeer en Zwarte Water tegen te houden.
Bij Kampen steeg het water tot 84cm +NAP. De Hoogwaterbrigade komt pas bij 1,40cm +NAP in actie om het eerste deel van de waterkering in Kampen op te bouwen. Zover kwam het niet. Even later was het waterpeil bij Kampen gezakt tot 42cm +NAP.
In het Zwarte Water steeg het water tot op de kade langs de Grintwal bij Hasselt (zie foto op Facebook). De gemalen blijven vooralsnog volop draaien.Eerder nieuws van het waterschap:
IJsseldijk beproefd door waterschap (video)
Drie gemalen op Kampereiland vernieuwd
Aandacht gevraagd voor Wereld Toilet Dag (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x