Gemeente overtrad arbowet bij bouw parkeerdek

Gemeente overtrad arbowet bij bouw parkeerdek

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Ministerie stelt deels Inspectie deels gemeente in gelijk

Tijdens de bouw van het parkeerdek aan de Noordweg werden in januari 2017 jaar de werkzaamheden op last van de Inspectie SZW stil gelegd. In december 2017 hief de Inspectie de bouwstop op na akkoord te zijn gegaan met een nieuw uitvoeringsplan. Gemeente Kampen had in juli 2017 bezwaar aangetekend tegen de opgelegde bouwstop. Enkele weken geleden is het ministerieel besluit daarover ontvangen. Daarover beraadt de gemeente zich momenteel.

Schimmige feiten
Bij de voorbereidende heiwerkzaamheden voor het parkeerdek tegenover de Buitenhaven werden medewerkers ernstig ziek. Hierop gelastte de Inspectie SZW (waarin onder andere de voormalige Arbeidsinspectie zit) het stilleggen van het werk. Ze vroeg om een nieuw uitvoeringsplan en de gemeente werkte daar onder protest aan mee. Met het bezwaar tegen het Inspectiebesluit wilde de gemeente meer duidelijkheid verschaffen over de gang van zaken, de verplichtingen en de gevolgen voor de gemeente als opdrachtgever.
In het nu ontvangen besluit gaat het Ministerie mee in het protest. De Inspectie eiste ten onrechte dat de gemeente een veilige werkmethode zou ontwikkelen plus maatregelen zou nemen voor het volgen van een arbeidshygiënisch verantwoorde strategie. Ook deelt het Ministerie de gemeentelijke kritiek op de weergave door de Inspectie van de feiten die niet altijd even duidelijk zijn.

Bij nader inzien werden de werknemers in beschermende kleding gehuld.

Arbeidsomstandighedenwet
Het Ministerie deelt de opvatting van de Inspectie dat de gemeente als opdrachtgever de arbowet heeft overtreden tijdens de (voorbereidende) bouwwerkzaamheden. Ook eiste de Inspectie terecht dat er een nieuw werk- c.q. uitvoeringsplan werd opgesteld. Het Ministerie sluit zich aan bij de Inspectie in haar eis tot een volledige inzage in onder andere de destijds actuele situatie van verontreiniging. Dergelijke verontreiniging is een heden bekend gevolg van de gasfabriek die op het Bolwerk heeft gestaan.
Gemeente Kampen bestudeert momenteel het besluit samen met haar ”huisadvocaat”. Afhankelijk van de uitkomst van deze analyse beslist het college of er vervolgstappen worden ondernomen. Intussen is het parkeerdek afgebouwd en werd in december 2018 feestelijk geopend. Vanaf het begin staan de 220 parkeerplekken vrijwel vol en moet de gratis parkeergarage uitverkocht verkopen.

Zie ook:
Parkeergarage Buitenhaven geopend (dec. 2018 – gedicht)
Zonder noodzaak Noordweg afgesloten (april 2018 – Prikje)
Herstart bouw parkeerdek Brunnepe (feb. 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x