Gemeente Kampen komt gedupeerden toeslagenaffaire tegemoet

Gemeente Kampen komt gedupeerden toeslagenaffaire tegemoet

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Schulden ontstaan vòòr dit jaar worden kwijtgescholden

In navolging van meerdere andere gemeenten scheldt Kampen de schulden kwijt van erkende gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Het gaat om schulden bij gemeentelijke belastingen en het sociaal domein die zijn ontstaan voor dit jaar. Het college van B&W heeft hiertoe besloten op verzoek van demissionair staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen. In Kampen zou het bijna zestig gevallen betreffen.

Belastingdienst
Landelijke wet heeft de wet ter compensatie van de slachtoffers weer vertraging opgelopen. Van Huffelen anticipeert daarop met haar verzoek aan de gemeenten om de schulden alvast kwijt te schelden. Zij compenseert dit aan de gemeenten volledig. Het innen van de schulden had Kampen al gepauzeerd.
De Belastingdienst heeft Kampen de gegevens verstrekt van 58 gedupeerde ouders (inclusief partners) die voor kwijtschelding in aanmerking komen. Voor de gemeentelijke belastingen gaat het op dit moment om ongeveer € 6.000 en voor het sociaal domein om ongeveer € 20.000.

Een kantoor van de Belastingdienst

Schulden
Veel gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben schulden gemaakt door de financiële problemen waarin ze belandden door (onterechte) terugvorderingen van de Belastingdienst. Naast een compensatiebetaling van 30.000 Euro worden publieke, en op een later moment ook private, schulden kwijtgescholden. Dit werd in juni bekend gemaakt maar de wet die dit regelt wordt nog niet op 1 januari van het komend jaar ingevoerd.
Burgemeester Sander de Rouwe en wethouder Jan Peter van der Sluis hopen hiermee ook een beetje het vertrouwen te herstellen in de overheid. Van der Sluis is blij als gemeente nog een stap te kunnen zetten op weg naar een oplossing en bij te dragen aan het herstellen van de schade die de ouders is aangedaan.

Steunpunt
De wethouder benadrukt bovendien ondersteuning te bieden en te zoeken naar maatwerkoplossingen. „Daarnaast zetten we voorzieningen in,” geeft hij aan, „die de gemeente al biedt, zoals ambulante begeleiding vanuit de WMO of doorgeleiding naar schulddienstverlening.”
Begin dit jaar stelde de gemeente een meldpunt in voor gedupeerden van de toeslagenaffaire kinderopvang in de gemeente Kampen. Mensen kunnen zich nog steeds melden bij de gemeente voor ondersteuning. Concreet zijn tot nu toe drie mensen geholpen met het voorkomen van uithuiszetting en andere acute problemen.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x