
Gemeente vraagt rechter om aansluiting Kindcentrum Hanzewijk op stroomnet (video)
Nieuws, Politiek, Video 25 maart 2025, 0 CommentWethouder Faber verontwaardigd over afwijzing door Enexis
Het nieuwe Kindcentrum in de Hanzewijk, dat bijna afgebouwd is, kan nog niet op het stroomnet aangesloten worden. De redenen die Enexis hiervoor aanvoert, wijst gemeente Kampen af. Eerder liep de bouw van de sporthal in Onderdijks enkele manden vertraging op om dezelfde reden. De rechter wordt nu gevraagd Enexis te manen toch op tijd de aansluiting te realiseren. Onder dit artikel staat de reactie die wethouder Faber gaf bij RTV Oost en de NOS.
Kindcentra
Afgelopen jaren openden al Christelijk Integraal Kindcentrum De Fontein, IRIS Kindcentrum De Morgenster en IRIS Kindcentra op andere locaties waaronder de dr. H. Bouwmanschool. Volgend jaar zou per 1 augustus Kindcentrum Reevedelta moeten starten met onderwijs en opvang in het dorp Reeve. Eerst op een tijdelijke locatie en later in een nieuw nog te bouwen pand in Reeve.
De Bouwmanschool gaat op in Kindcentrum Hanzewijk samen met OJS Het Scala en kinderopvang Partoe. Er komt één gezamenlijke gymzaal. Zowel Ralf Holthuis, directeur Hesco Bouw, als Bernard van den Belt, wethouder Onderwijs, tekenden in januari vorig jaar met een brede grijns de paperassen. Het lachen is ze inmiddels vergaan.
Duurzaam
De Brede School Hanzewijk zou het meest circulaire schoolgebouw van Nederland moeten worden. Zoveel mogelijk ’biobased’ gebouwd en voornamelijk uit hout opgetrokken dat bij voorkeur zoveel mogelijk afkomstig is uit de regio. Biobased wil zeggen dat de materialen hernieuwbaar of herbruikbaar zijn en bij voorkeur gedeeltelijk of geheel uit biologische materialen bestaan. Vloer- en wandafwerking worden zoveel mogelijk demontabel en herbruikbaar.
Lichtschakelaars en stopcontacten worden zoveel mogelijk geproduceerd uit biologische materialen zoals maïszetmeel. Op het dak komen zonnepanelen en het voorlopige energielabel voor het gebouw is vastgesteld op A++++. Volgens Holthuis wordt er ”zowel op het gebied van energie, circulariteit en biobased-bouwen een grens verlegd”.
Stroomnet
Gemeente Kampen maakte de gang naar de rechter bekend een dag nadat dagblad Trouw opende met de kop ’Wachtrijen op stroomnet verdubbelen en de oplossingen werken niet’. Het aantal bedrijven dat wacht op een aansluiting op het stroomnet verdubbelde in 2024. Bij elkaar opgeteld wachtten er eind 2024 twintigduizend projecten op een aansluiting, blijkt uit de nieuwe tweejaarlijkse cijfers van Netbeheer Nederland. Met steeds meer zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s stappen huishoudens en bedrijven massaal over van gas naar stroom. Maar de nodige uitbreidingen van de stroomnetten om al die elektriciteit te transporteren, kunnen de vraag helemaal niet bijhouden. Oplossingen zoals stroomgebruik buiten piekmomenten komen niet van de grond.
Verontwaardiging
De bouw van het kindcentrum nadert zijn eind en zou vanaf komend schooljaar plaats bieden aan twee scholen en kinderopvang. Of het gebouw straks ook echt open kan is de vraag nu Enexis geen passende aansluiting lijkt te leveren. Het overleg tussen gemeente en Enexis zijn vastgelopen en eerstgenoemde stapt nu naar de rechter.
Wethouder Erik Faber is verontwaardigd: „De duurzaamheid gaat bij dit project op alle gebieden een stap verder dan gebruikelijk. We zijn daar echt trots op. Het kan niet zo zijn dat de meest duurzame school op een aggregaat aangesloten moet worden of mogelijk niet open kan.”

Wankel
Volgens Faber heeft Enexis wel ruimte voor meerdere kleinverbruikaansluitingen dus zou de gevraagde aansluiting in zijn ogen ook geleverd moeten kunnen worden. „Het lijkt Enexis te ontbreken aan een juridische basis om de gevraagde aansluiting niet te leveren. Omdat er verder ook geen oplossingen worden aangedragen en de tijd begint te dringen, starten we het kortgeding”, aldus Faber.
Enexis toont begrip maar volhardt in haar houding. In juni 2023 meldde de energieleverancier al dat ”het stroomnet in Overijssel op slot gaat”. In de Hanzewijk is geen netcapaciteit beschikbaar voor grootverbruik. Aanvragen voor een grootverbruikaansluiting komen op een wachtlijst totdat er weer capaciteit beschikbaar is. Eerder werd al duidelijk dat het verblijf op zo’n wachtlijst maanden, mogelijk jaren kan duren. Voor de gemeente is het des te wranger dat ze tot grootverbruiker wordt gerekend. Juist om redenen van duurzaamheid is gekozen voor één gezamenlijke installatie in plaats van drie kleinere. De bal ligt nu bij de rechter.
Zie ook:
- SmdB De Fontein timmert aan de weg (2021)
- Nieuwbouw Marnixschool aangevangen (2022)
- Volop initiatieven in streven naar Kamper duurzaamheid (2017)
- Extra aandacht voor vitale voorzieningen (2020)