‘Géometrie à la Couleur’ kleurt De Sigaar (video)

‘Géometrie à la Couleur’ kleurt De Sigaar (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Gezamenlijke eerste expositie voor Clarck Wilinski & Stefan Cop

Terwijl deze maand buiten de zon kleur geeft aan de wereld, geven kleurrijke kunstwerken dat in juli aan De Sigaar. Voor beide scheppers, Clarck Wilinski en Stefan Cop, is de expositie ‘Géometrie à la Couleur’ een primeur. De gemeenschappelijke noemers van hun werken zijn geometrie en kleur. Na de opening afgelopen zaterdag is de kunst de overige weekeinden van deze julimaand te bewonderen. Ongeacht of buiten de zon ook kleur geeft.

Broedplaats
De expositie werd zaterdagmiddag 5 juli geopend door Ine Nagelmaeker. Op haar openingswoord is dit artikel gebaseerd dat een beeld geeft van beide kunstenaars en hun werk. Dit beeld wordt gecompleteerd door de reportage van RTV IJsselmond (zie onderaan). Nagelmaeker noemt De Sigaar een broedplaats die inspireert en uitnodigt om te schilderen. Ze wijst ook op het houten balkenplafond met een uitstraling van antieke authenticiteit.
In de voormalige sigarenfabriek aan de Botermarkt, sinds 2017 in gebruik door Kunstbrug (voorheen STAKK) worden vaker exposities gehouden. Zoals door Henk Jans, die op onderstaande foto naast Wilinski & Cop staat. Veel bekenden openden de opening bij, waaronder kunstenaars met wie Stefan Cop voor kinderen Art4Kids organiseert bovenin De Sigaar (zie onderaan).

V.l.n.r. Henk Jans, Clarck Wilinski en Stefan Cop

Clarck Wilinski
In tegenstelling tot Cop werkt Wilinski veelal thuis. Hij porde Cop voor een gezamenlijke expositie na diens werk te hebben leren kennen. In het werk van beide kunstenaars spelen kleur en geometrie (’platte’ vormen) een hoofdrol. Ze schilderen niet zozeer een figuratieve weergave maar veelal geven ze de werkelijkheid abstract weer.
Wilinski is misschien nog het meest gecharmeerd van de Zwitserse schilder en musicus Paul Klee (1879-1940). Klee werd op zijn beurt geïnspireerd door het Kubisme dat door een spel met vormen, lijnen en kleuren een nieuwe harmonie, evenwicht en/of werkelijkheid wil scheppen.
De vele Kleereproducties in huize Wilinski werden vervangen door eigen werk dat op allerlei materialen geschilderd kan zijn. Nagelmaeker daagt de bezoeker van de expositie uit om naar vorm, kleur en materiaal(gebruik) te kijken. Op een enkel schilderij na, is de geometrie abstract gebruikt. De vormen die bij Wilinski ontstaan zijn, aldus Nagelmaeker, in harmonie. In rust.

Werken van Clarck Wilinski geëxposeerd in De Sigaar.

Stefan Cop
Als kind was Cop, die zijn eigen werkruimte heeft in De Sigaar, al dol op tekenen. Als adolescent pakte hij het weer op, zij het met tussenpauzes die het leven je kan bezorgen. Zoals Wilinski ”uren naar geometrische patronen kan kijken”, zo kan Cop uren bezig zijn om een idee uit te werken. Hij blijft graag leren, uitproberen en vernieuwen – als ontspanning naast werk en gezin.
Boven dit artikel staat Cop’s abstracte weergave van het Kamper stadsfront: ’Zicht op Kampen’. In de hoek van De Sigaar staat een kleine lijntekening dat een gezicht voorstelt maar waarvan de uitdrukking in elke positie wijzigt. Zijn werk is niet enkel abstract, zoals Wilinski enkele figuratieve schilderijen heeft.
Nagelmaeker beschrijft Stefan en Clarck als ”twee geometrische sferen in kleur”. De Sigaar als plek voor hun eerste expositie noemt ze mooi: ”Het klopt, het past”. Tenslotte vat ze de expositie in één woord samen, dat ook opgeld doet voor het ontstaan van de expositie, het materiaalgebruik en hoe beide kunstenaars in het leven en in de kunst staan: puur.

Zie ook:
In De Sigaar opent Art4Kids kinderatelier (aug. 2018)
De man met de gitaar in De Sigaar (video – mei 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x