Bijzondere gevelsteen onthuld in ’s-Heerenbroek

Bijzondere gevelsteen onthuld in ’s-Heerenbroek

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Bewoners nieuwbouw Jan Pelleboerstraat laten de Ark van Noach uit de muur komen

Eén van de meest bekende personen die ’s-Heerenbroek heeft voortgebracht is weerman Jan Pelleboer. Een nieuwe straat in het dorp is naar hem genoemd. De bewoners van een huis dat bijna klaar is, hebben een bijzondere gevelsteen laten maken naast de voordeur. Burgemeester Koelewijn onthulde de kunstig gebeeldhouwde steen en bewonderde ook de straat in zijn geheel. De beeldhouwer bleek voor het vorige huis van familie De Groot ook al een fraaie gevelsteen ontworpen en gemaakt te hebben.

Jacolien de Groot
De bewoners van het huis, dat vorige week zaterdag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje werd gezet, zijn de ouders van Jacolien van de Wetering-de Groot. Deze geboren en getogen ’s-Heerenbroekse is actief bij CDA Kampen als ook bij Dorpsbelangen ’s-Heerenbroek en Gebiedsraad IJsseldelta. Haar vader kon niet bij de onthulling aanwezig zijn want ondanks diens respectabele leeftijd van 81 jaar was hij in Hongarije. Moeder de Groot was wel aanwezig en na woorden van burgemeester Koelewijn en beeldhouwer Kloosterman werd het doek onthuld door een buurjongen en de dochter van Kloosterman. Koelewijn bewonderde de Jan Pelleboerstraat, die deels nog in aanbouw is: ”Een straat die aan te bevelen is voor een wandeling.” Hij merkte op dat ”de eenvormigheid van de jaren zeventig en tachtig wordt ingeruild voor huizen met een eigen identiteit – tot bepaalde grenzen.”

Bort Koelewijn en Manoah Kloosterman poseren bij de gevelsteen met tussen hen in de buurjongen.

Jan Pelleboer
De persoonlijke gevelsteen is daar een mooi voorbeeld van. Koelewijn vertelde zelf van de boerderij te komen en Jan Pelleboer was toen ”vanzelfsprekend”. De huidige generatie kent hem niet meer en de weertechnologie is ver ontwikkeld. Jan Pelleboer, die overleed in 1992 te Paterswolde waarheen hij verhuisd was en waar zijn vrouw nog leeft, was een boerenzoon die ”gewoon op zijn rug ging liggen om naar de lucht te kijken en het weer wist te voorspellen op basis van ervaring en intuïtie,” zo vertelde Koelewijn. Het was vorige week zaterdag een stralend zonnige dag en ”dat zou JP ook voorspeld hebben.” Moeder de Groot gaf aan nog graag een weerstation in de straat te zien. Schuin tegenover haar huis worden ruime seniorenwoningen gebouwd maar zij en haar man hebben gekozen voor deze levensbestendige woning. Daar kan in de toekomst hun zoon intrekken die nu in hun oude huis gaat wonen.

Het ouderlijk huis van Jacolien de Groot heeft ook een fraaie gevelsteen.

Wim Kloosterman
De gevelsteen beeldt de Ark van Noach uit, die levensecht naar voren komt. Dat was een uitdaging voor beeldhouwer Wim Kloosterman. Ofschoon hij al zestig jaar in het vak zit, heeft hij nog niet vaak zoiets gemaakt. Hij heeft kalksteen (bianco del mare) gebruikt en hij werkt vanuit Steengoed Atelier Beernink in Hattem. Daar geeft hij regelmatig cursussen want het educatieve aspect spreekt hem aan. Het liefst ziet hij dat ”zijn leerlingen beter dan hem worden”. Voor Kloosterman is Henk Beernink zijn grote leermeester. Ouders De Groot zijn de grondleggers van het gelijknamige diervoederbedrijf aan de Zwolseweg. In het ouderlijk huis naast de zaak hebben ze destijds ook een gevelsteen van Kloosterman geplaatst. Die panden staan iets verderop voorbij het Jan Pelleboermuseum aan de parallelweg van de Zwolseweg met buurtschap Veecaten in de rug. In eerste instantie lijken het ’slechts’ mooie kunstwerk maar achter de gevelstenen in ’s-Heerenbroek gaat meer schuil.

De voormalige doorloopschuur waarin nu het kleine Jan Pelleboermuseum huist.

Zie ook:
Kampen in de bres voor open ruimte ’s-Heerenbroek versus Stadshagen
VakantieBijbelWeek wordt in de hele gemeente Kampen gevierd

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x